Toppdomäner, internetleverantörer, webbhotell och namnserveroperatörer ska få gratis tillgång till säkerhetstekniken domain name system security, dnssec, med hjälp av det nya verktyget Opendnssec som bygger på öppen källkod.

I dag är dns, det system som sköter översättningen av domännamnen till ip-adresser, osäkert men genom dnssec signeras zonerna på internet kryptografiskt för att skydda mot hackare.

Verktyget släpps i samband med att mötet IETF, The Internet Engineering Task Force, pågår i Stockholm och över 1 000 deltagare från hela världen finns på plats.

– Verktyget kan laddas ner från opendnssec.org inom kort. Vi jobbar på det för fullt och det bör bli klart under dagen, säger Patrik Wallström, projektledare för dnssec på den svenska se-domänen.

Opendnssec kräver ingen manuell hantering för att hantera de kryptografiska nycklarna, det fungerar med alla typer av Unix-operativsystem.

Verktyget finns också med en licensform som gör det möjligt för dem som tillverkar kommersiella produkter att kunna lägga in den i sin mjukvara utan att behöva öppna upp sin kod.