Enligt uppgifter i Financial Times tar svenska Spotify in 350 miljoner kronor av en brittisk och en Hongkongbaserad riskkapitalist. Affären värderar Spotify till knappt 1,8 miljarder kronor.
Detta för ett litet företag med 75 anställda vars teknik rätt enkelt låter sig kopieras och vars erbjudande baseras på knappast exklusiva avtal med musikjättar och på en oprövad affärsmodell. Dessutom genererar den stora förluster.
Är investerarna från vettet?
Nej. De är beredda att ta stora risker. Men de är inte stolliga.
Spotify är en fantastik tjänst. Som användare får man tillgång till en katalog med miljontals låtar. Med ett par enkla knapptryckningar får man allt från Monteverdi till Moneybrother. Tjänsten bygger på att så kallat streamat ljud – inte, som illegal fildelning och konkurrenten Itunes, på att ljudfiler laddas ned.
Och Spotify har något unikt – ett rejält försprång i kapplöpningen om kunderna och användarna.
Än så länge funkar Spotify bäst i pc:n. Nästa steg är att göra tjänsten tillgänglig mobilt.
Det är ingen slump att den Hongkongbaserade riskkapitalist som Financial Times pekar ut tillhör samma intressesfär som Hutchison Whampoa, som bland annat äger 3g-nät i Italien, Storbritannien och tillsammans med Investor i Sverige och Danmark.
Streamat ljud till mobiler skulle kunna driva på både trafiken och kundtillströmningen. Det är en utveckling som ur ett operatörsperspektiv är väsenligt mer fantasieggande än marknaden för nedladdningsbara mp3-filer.