I måndags blev det känt att fyra filmbolag genom Antipiratbyrån gått till domstol för att få personen bakom fildelningssajten Swetorrents identifierad av operatören Teliasonera.

Computer Sweden har varit i kontakt med den eftersökte, som är förvånad över det inträffade.

– Ja, jag är mycket förvånad över att Swetorrents.org har fått en sådan uppmärksamhet. Sidan är helt privat, sluten, och det krävs en inbjudan för att få åtkomst till sidan. Därav är sidan endast tillgänglig för en begränsad grupp av användare, säger personen i en mejlkonversation med Computer Sweden.

Han/hon anser att Antipiratbyrån "skjuter med lösa skott" och utan bevis beskyller olika bittorrentssajter för att tillhandahålla upphovsrättsskyddat material.

– Jag har försökt föra en dialog med Antipiratbyrån i samband med det hotbrev de mejlade i april. Dialogen rann bara ut i sanden. Jag bad honom (Antipiratbyråns representant) att skicka mig en skärmdump på de filer det rörde sig om, men det kunde han inte, säger personen.

Computer Sweden har tagit del av vad som ska vara det ursprungliga brevet från Antipiratbyrån och den efterföljande korrespondensen. I brevet redogör Antipiratbyråns representant för Stockholms tingsrätts dom mot The Pirate Bay, och fortsätter:

"Vi har uppmärksammat att ni, genom verksamheten med swetorrents.org på motsvarande sätt medverkar till intrång i upphovsrätten till ett flertal verk vars rättigheter tillkommer våra huvudmän. Ni anmodas härmed att omedelbart vidta nödvändiga åtgärder för att förhindra de pågående intrången".

Men när Swetorrents ber om en lista över de verk som avses, eller skärmbilder som visar de pågående intrången, blir det kalla handen.

"Det åligger den som ansvarar för swetorrents.org att inte genom tjänsten medverka till upphovsrättsintrång. /.../ Vi har inte för avsikt att upprätta någon lista över verken eftersom det inte är vårt ansvar. Ditt samarbete emotses i arbetet att stoppa de pågående intrången. I annat fall ser vi oss nödgade att polisanmäla swetorrents.org för medhjälp till upphovsrättsintrång", skriver Antipiratbyråns representant.

Trots hot om polisanmälan och den kommande processen i tingsrätten säger sig personen bakom Swetorrents inte vara orolig.

– I dagsläget ser jag ingen större risk av att eventuellt bli stämd av filmbolagen. Man kan ju inte direkt jämföra Swetorrents med The Pirate Bay rakt av i detta fallet.

Fakta

  • Bakom begäran till Södertörns tingsrätt står Svensk filmindustri, Pan vision, Filmlance international och Yellow bird, genom Svenska Antipiratbyrån.
  • Filmbolagen begär att operatören Teliasonera med hänvisning till den nya ipredlagen ska lämna ut identiteten på den som driver Swetorrents.org.
  • Swetorrents har enligt egen utsago funnits på nätet sedan maj 2005 och har strax över 3 000 unika besökare per dag.