Grundarna Daniel Ek och Martin Lorentzon äger fortfarande majoriteten av aktierna i Spotify, trots att de lät skivindustrin ta över en femtedel av bolaget för en spottstyver.
Den svenska musiktjänsten Spotify har på kort tid lockat miljontals användare, mycket tack vare tunga avtal med de stora musikjättarna. CS kan i dag ge en förklaring till hur Spotify lyckats säkra tillgången till flera miljoner låtar från de stora skivbolagens kataloger.
Fem av världens största skivbolag äger tillsammans nära en femtedel av aktierna i Spotify. Det framgår av dokument som Spotify lämnat till bolagsverket i Luxemburg, där moderbolaget har sitt säte.
När Spotify lanserades i oktober 2008 fick tjänsten draghjälp av färska rättighetsavtal med Sony BMG, Universal Music, Warner Music, EMI och Merlin. Skivbolagen köpte vid tidpunkten in sig i Spotify – för en spottstyver. De fick 18 procent av aktierna i Spotify för knappt 100 000 kronor.
I dag värderas bolaget till två miljarder kronor.
Dokumenten som CS fått ut visar att grundarna Martin Lorentzon och Daniel Ek, via bolag registrerade på Cypern, är största ägare i Spotify och kontrollerar en majoritet av aktierna.
Även Martin Lorentzons partner från Tradedoubler, Felix Hagnö, och Spotifys stjärnutvecklare Ludvig Strigeus äger betydande poster.
Som tidigare känt investerade de Stockholmsbaserade riskkapitalbolagen Northzone Ventures och Creandum i Spotify under fjolåret. Det skedde redan i juni 2008. En mindre investering gjorde också bolaget SBH Capital som ägs av Bengt Hagnö, far till Felix Hagnö och tidigare omstridd ägare av klädkedjan Joy.
Riskkapitalbolagens pengar, sammanlagt nästan 130 miljoner kronor, kom dock inte Spotify till godo förrän i slutet av juni i år, enligt dokumenten från Luxemburg.
I veckan rapporterade Financial Times att Spotify är på väg att säkra ytterligare kapital från den Hongkongbaserade affärsmagnaten Li Ka-shing och det brittiska riskkapitalbolaget Wellington Partners.
CS granskning visar att Wellingtons investering blev klar redan den 10 juli, då en av bolagets investeringsfonder köpte aktier för motsvarande 66,7 miljoner kronor. Det gav Wellingtons fond, där bland andra Skandia Liv ingår, en ägarandel på 3,8 procent.
Den investeringen bekräftar också den höga värderingen på Spotify.
Enligt Financial Times avser Li Ka-shing via en stiftelse investera drygt 210 miljoner kronor i Spotify.
Den affären är ännu inte registrerad hos bolagsverket i Luxemburg, men enligt CS beräkningar skulle summan ge Li Ka-shing omkring 10 procent av aktierna i bolaget.
|
Northzone 8 miljoner euro
Creandum 4 miljoner euro
Wellington 6,5 miljoner euro
Li Ka-shing 20 miljoner euro*
* enligt Financial Times
Sony BMG - 2 935 euro för 6 procent av aktierna.
Universal Music - 2 446 euro för 5 procent av aktierna.
Warner Music - 1 957 euro för 4 procent av aktierna.
EMI - 980 euro för 2 procent av aktierna.
Merlin* - 490 euro 1 procent av aktierna.
* samarbetsorgan för oberoende skivbolag