Spotify har på kort tid vuxit från en musiktjänst som några få inbitna talar om till en tjänst som en miljon svenskar – och tre miljoner icke-svenskar – använder. På andra sidan Atlanten är hajpen av svenska tjänsten enorm inför den stundande USA-lanseringen.

Frågan som ställs där är densamma som i Sverige: Hur kan de stelbenta skivjättarna – som slagits med näbbar och klor mot alla försök att enkelt massdistribuera musik online – plötsligt släppa flera miljoner låtar till en liten svensk uppstickare?

En del av förklaringen ger CS i dag. Skivbolagen har för symboliska summor fått stora aktieposter i Spotify. Uppgörelsen mellan Spotify och skivbolagen förvånar till en början, men är fullständigt logisk.

Utan större ekonomisk risk har skivjättarna tack vare ett gäng svenskar, med 26-årige Daniel Ek i spetsen, inte bara bjudits in till en potentiell ekonomisk guldgruva, utan också för första gången kunnat ta plats i första vagnen på det digitala tåget. Spotify har å sin sida fått tillgång till en låtskatt av ofantlig storlek.

Att skivbolagen är med på tåget är förstås en stor anledning till att Spotify nu väntas säkra en jätteinvestering från Hongkongs ”Superman”, hamn- och telekommagnaten Li Ka-shing. Samtidigt är Ka-shings investering ett bevis inför skivbolagen att Spotify byggt något av stort ekonomiskt värde.

Det man fortfarande undrar är hur Spotify lyckats få skivjättarna till förhandlingsbordet. Antingen har de riskkapitalbolag som investerat i Spotify ett enastående kontaktnät, eller så är Daniel Ek ett affärsgeni av guds nåde. Känslan pekar åt det senare.

Daniel Ek och kompani har redan från början siktat på att skapa en laglig musiktjänst som är lika bra eller bättre än piratsajterna och som erbjuder all världens musik. Ännu är man inte i mål – det krävs intäkter också – men tjänsten i sig är en smärre revolution. I det förvisso begränsade statistiska urval som är min bekantskapskrets laddar ingen längre ner mp3-filer annat än i undantagsfall.

Mobila Spotifyklienter kommer att utarma nedladdningen ännu mer.

En lysande tjänst är i sig inte någon garant för framgång. Men i kombination med en fantastisk förhandlingsförmåga blir den en vinnare.