Många webbprojekt stöts och blöts grundligt innan de får möta sina användare för första gången. Henrik Berggren jobbar på ett annat sätt.

Tillsammans med kompisen David Kjelkerud byggde och lanserade han en ny musiktjänst på bara 15 timmar.

Musiktjänsten, Citysounds.fm, skapades under hackarkonferensen Music Hack Day i London den 11–12 juli. Tre veckor senare hade sajten redan haft 25 000 besök.

Tanken med Music Hack Day är att deltagarna i en kreativ miljö ska skapa nya musiktjänster på mindre än 24 intensiva timmar.

Vad är fördelen med det upplägget?

– Det är ofta så mycket prat och så lite verkstad. Det finns så många konferenser dit folk bara åker för att skaka hand och prata. Därför är det så häftigt att åka till ett ställe som Music Hack Day och skapa något som folk tycker är himla bra på bara 15 timmar, säger Henrik Berggren.

Han tycker att det är viktigt att sprida kunskapen om att det går att komma långt med enkla medel, att det inte behöver vara så komplicerat att skapa nya, bra tjänster.

– Jag tror mycket på agil utveckling. Bygga-släppa-testa, bygga-släppa-testa. På så sätt står man med fötterna på jorden och känner av vad folk vill ha, så att man inte utvecklar något som ingen vill använda.

Citysounds.fm är en mashup, det vill säga en sajt som hämtar information från andra sajter. Tanken med Citysounds.fm är att låta användaren lyssna på nyproducerad musik från olika städer runt om i världen.

– Citysounds.fm är egentligen bara musik från Soundcloud och bilder från Flickr i ett väldigt snyggt gränssnitt.

Eftersom tjänsten visat sig bli så pass populär har Henrik Berggren och David Kjelkerud jobbat vidare på den. De planerar att släppa flera nya funktioner.

– Bland annat ska det bli möjligt att se flera bilder och att se vilka andra som lyssnar på musik via sajten. Vi kommer även att ta in en del populationsdata och kanske även temperaturer och annat som rör städerna, säger Henrik Berggren.

Tjänar ni några pengar på sajten?

– Nej, inte just nu. Men den kostar i princip inget heller, det är väldigt billigt att driva en mashup. Om vi fortsätter att ha hög trafik kan vi börja tänka på annonser.

Henrik Berggren är egen företagare och driver en mängd olika projekt, samt gör en del konsultuppdrag.

– Självklart tänker jag på pengar också. Vissa av mina projekt har större möjlighet att dra in pengar än andra. Men om man ska skapa något på mindre än 24 timmar så behöver man inte tänka pengar och affärsmodell.

Hur ser dina framtidsplaner ut?

– Jag vill fortsätta på den här vägen, och bygga de projekt som jag tycker är kul. Plötsligt snubblar man över något som folk tycker är intressant – då kan man bygga vidare på det. Det är det som händer med Citysounds.fm nu. Tillslut kanske det bara blir ett projekt man håller på med. Det är en bättre väg att gå än att bestämma sig för att satsa på ett projekt innan man vet om folk gillar det, säger Henrik Berggren.

Fakta

Namn: Henrik Berggren.
Ålder: 29 år.
Gör: Entreprenör. Driver bland annat Citysounds.fm och Auktionsfynda.se.
Arbetstid: 10–12 timmar om dagen. ”Jag jobbar väldigt mycket, men för mig känns det ju inte som ett jobb. För mig är det nästan meditativt att programmera. Det är lite som att lösa sudoku eller korsord.”
Bakgrund: Pluggat till civilingenjör på Kungliga tekniska högskolan.
Bor: Stockholm.