Det har gått drygt fem år sedan de första pc-processorerna med 64-bitarsarkitektur lanserades, men först nu i höst sker den breda övergången till operativsystem som utnyttjar det fullt ut. Flera av de pc-leverantörer som CS varit i kontakt med säger att de i första hand ska förinstallera 64-bitarsversionen av Windows 7, Microsofts nya operativsystem som ska finnas tillgängligt i slutet på oktober. Det främsta skälet till det är att 32-bitarsversionen av Windows inte kan utnyttja arbetsminnen som är större än 3,5 GB.

– Vi har valt att bara köra 64-bitarsversionen av Windows 7 eftersom närmare 90 procent av våra kunder konfigurerar bärbara datorer med 4 GB ram och flera väljer även 8 GB, säger Morten Beutelmann, produktchef hos danska pc-leverantören Zepto.

Samma tongångar är det från de flesta av Zeptos konkurrenter.

– Just nu har vi en intern dialog kring detta och det lutar åt att gå över till 64 bitar i samband med Windows 7, säger Samsungs produktmarknadschef, Fredrik Pantzar.

– Jag kan inte ge en detaljerad bild ännu men vi kommer att köra 64-bitars OS på majoriteten av alla Windows 7-produkter som kan hantera 64-bitars operativsystem, säger Magnus Lilja, produktchef på Acer.

Ett skäl att fler vill ha system som kan hantera större minnen är att priserna nu är betydligt lägre än när Vista kom för nära tre år sedan. Som prisexempel kan nämnas att Dell tar 330 kronor inklusive moms för att uppgradera en stationär dator från 2 till 3 GB medan prispåslaget blir 1 550 kronor om man vill ha 8 GB. För tre år sedan kostade ett minne på 1 GB cirka 1 000 kronor.

Under de kommande månaderna förväntas allt fler program optimeras för 64-bitarssystem, men även ickeoptimerade program går att köra precis som vanligt. Det största problemet är dock som vanligt drivrutiner för kringutrustning och med det nya operativsystemet måste sådana vara godkända av Microsoft.

– Vi har fått garantier från branschen att alla Windows 7-kompatibla program ska få 64-bitars drivrutiner, säger Morten Beutelmann.

Fakta

  • Traditionella operativsystem hanterar 3–4 GB ram, 64-bitarssystem kan hantera minst 128 GB.
  • Intels första 64-bitarsprocessor Itanium släpptes sommaren 2001.
  • 2003 lanserade AMD processorerna Opteron och Athlon 64 som baseras på en 64-bitars arkitektur.
  • Windows, Linux och Mac OS X går alla att få i 64-bitarsversioner. På serversidan har sådana versioner funnits i många år.