En Gartner-analytiker anser Microsoft i och med alliansen erkänner att Windows Mobile inte har klarat sig tillräckligt bra. Windows Mobile har haft svårt att konkurrera med operativsystemet Symbian, som bland annat är anpassat till Nokias mobiler. Det är inte säkert att Windows Mobile försvinner, men det inte är långt ifrån.

– Alliansen är ett tyst medgivande från Microsoft att Windows Mobile inte har klarat sig tillräckligt bra. Microsoft har inte har fått de marknadsandelar som företaget har önskat, säger Nick Jones, analytiker på Gartner, i en intervju med IDG News.

– Om Windows Mobile hade varit ledande på mobila operativsystem hade inte behövt göra detta, fortsätter han.

Enligt Nick Jones finns anledning till oro inför framtiden för Windows Mobile, något som han även skriver i en bloggpost där han uppger att Windows Mobile 7 kan bli Microsofts sista uppdatering av produkten. Windows Mobile 6.5 väntas bli lanserat senare i år.

"Antag att du är Steve Ballmer och om två år har Windows Mobile bara en fjärdeplats. Hur länge skulle du fortsätta att lägga pengar på det?", skriver Jones.

Microsoft försvarar dock Windows Mobile under en telekonferens. Företagets affärsområdeschef Stephen Elop säger att alliansen med Nokia inte betyder att Microsoft betraktar Symbian som ledande operativsystem för smarta mobiler.

Men Nokias produktchef Kai Oistamo säger att Windows Mobile inte har lyckats särskilt väl på Nokias mobiler.

Under en intervju med IDG News säger Kirt Debique, chef för Microsofts företagsdivision, att Microsoft är starkt engagerat i Windows Mobile och att alliansen med Nokia inte handlar om operativsystem, utan om att skapa bättre produktivitetsprogram för smarta mobiler.

Enligt Stephen Drake, analytiker på IDC, har alliansen ingen negativ effekt på Windows Mobile. Tvärtom anser han att alliansen är ett smart drag av Microsoft, eftersom företaget inte har lyckats licensiera Windows Mobile på Nokias smarttelefoner.

– Nu kan Microsoft tillhandahålla ett antal erbjudande på andra plattformar utan att använda Windows Mobile. För Microsoft är det vettigt att lägga sina program på andra plattformar, då de inser att vi lever i en blandad värld, säger Stephen Drake.

IDG News