– Kunderna har upplevt att Vista var för högt prissatt så vi räknar med att ha 30-35 lägre pris på Windows 7, säger Stephanie Smitt Lindberg, Microsofts affärsområdeschef för konsumentmarknaden.

Hos handlare som Dustin kostar Windows Vista mer än 2 000 kronor, fast sedan tidigare i sommar utlovas Windows 7 på köpet om man beställer Microsoft gamla operativsystem. Ett billigare alternativ tycks vara att beställa produkten från Microsoft Store i England. Här kan man göra en förhandsbeställning och få den engelska versionen av Windows 7 Home Premium för 80 pund (995 kronor). På beställningssidan anges dock att det handlar om ett tidsbegränsat erbjudande ”så långt lagret räcker” och att varje kund bara får beställa tre paket.

Men Stephanie Smitt Lindberg säger att detta erbjudande snart kommer att försvinna eftersom det handlar om E-versionen av Windows 7, alltså den som saknar Internet Explorer.

– Det är inte längre aktuellt med en sådan version och just nu föreligger ett förslag om att konsumenterna i stället ska få välja mellan fem olika webbläsare i samband med installationen, säger Stephanie Smitt Lindberg.

Inga av de svenska handlarna har ännu hunnit gå ut med erbjudanden om förhandsbeställningar.
– När det gäller priser i Sverige så är vi förhindrade att publicera någon form av riktpriser så där måste vi vänta på att någon av våra återförsäljare börjar sätta slutkundspriser, säger Microsofts informationschef, Christofer Björkvall.

Som prisreferens för den europeiska marknaden rekommenderar han en titt på tyska Microsoft Store som ungefärligen överensstämmer med var prisläget hamnar även i Sverige. Här ser man att priset på Windows 7 Home Premium har sänkts från 200 euro till 120 euro (1 275 kronor) vilket kan jämföras med Vista Home Premium som kostar 219 euro. Enligt den information som finns på emea.microsoftstore.com handlar detta inte om ett tidsbegränsat erbjudande men sedan återstår att se om även detta pris kommer att ändras.

Stephanie Smitt Lindberg berättar att det nya operativsystemet dessutom kommer att finnas i en paketering kallad ”Family Pack” med tre licenser för hemmabruk.
– Det finns ännu inga beslut på vilka språkversioner som kommer att finnas samt vilka marknader utanför USA som kommer att få möjligheten att sälja den paketeringen. Jag inväntar beslut de kommande dagarna, säger Stephanie Smitt Lindberg.