Modemkapning är en plåga för många datoranvändare. Trots detta skapades ett av kapningsprogrammen som ett helt vanligt uppdrag hos en svensk IT- konsult.

Ett sådant program kallas för en dialer, eller uppringare. Om du drabbats av en sådan kan den vara skriven av Conny som fick uppdraget.

-Men hade jag vetat från början att det handlade om modemkapning hade jag aldrig gjort den. Jag trodde att det var en seriös och snäll vanlig applikation.

Conny är i 40-årsåldern och kommer från en mellansvensk småstad. Han är huvudsakligen självlärd som programmerare, datorer var det stora fritidsintresset medan han sysslade med diverse olika arbeten, bland annat en egen firma.

Efter en kortare programmerarutbildning flyttade han till Stockholm där han fick jobb under IT-boomen. Föga anade han vilken sorts uppdrag jobbet på den lilla konsultfirman skulle leda till.

-Men från början visste ingen av oss vad det gick ut på.

Typiskt uppdrag
I och för sig var beställaren knappast en typisk kund. Det var ett företag inom en av de större porrkoncernerna, men uppdraget verkade seriöst. Uppringaren var för övrigt bara en liten del av jobbet och av kravspecen framgick inte mycket.

Det började som ett helt vanligt uppdrag.

-Jag fick välja och valde den delen eftersom jobbet skulle göras i C++. Och började sedan bygga den utan att veta vad det var. Jag visste inte mycket mer än att det skulle vara uppringning. Detaljerna kom efter hand.

Första versionen av programmet var en riktig applikation med dialogfönster, installation med Windows vanliga installer och ett grafiskt användargränssnitt, gui. Sedan ändrades kraven efterhand så att det till sist blev ett osynligt gui där användaren inte skulle märka någonting. Det vill säga nu fungerade uppringaren precis som den som redan användes av kunden, men som hyrdes av tillverkaren.

- Troligen gjorde de så här med flit. De ville ha en egen dialer, men ville inte avslöja det från början. Så luriga var de.

Kniviga problem
Den nya uppringaren började snart användas. Första versionen i drift fungerade precis som föregångaren. När programmet hamnat på datorn gick det igång direkt och skapade en ny modemanslutning med porrföretagets konfiguration. Samtidigt raderades användarens vanliga anslutning. Men efter en tid beställdes en snällare variant.

-Det var efter att Sverker Olofsson tog upp det här i Plus i tv. Då blev det ett djävla liv. Och kunden ville ha en seriös front.

I den nya versionen raderades inte längre den vanliga modemanslutningen. Den nya skapades i stället vid sidan om och aktiverades när användaren gått in på en av kundens hemsidor. Att man varit på en sådan förr är också en förutsättning för att uppringaren ska ha laddats ned.

Att programmeringen gjordes i C++ var en av svårigheterna med uppdraget. Det besvärliga var att begripa sig på api:erna till Windows som ingick, till exempel api:erna för nätverk. Det var också svårt att skapa en exe-fil som fungerade för alla Windowsversioner. Att öka antalet plattformar var en av flera ändringar som gjordes i efterhand.

-Den blev också osynligare. Och dessutom skulle modemljudet bort. Med lite klurig kod stängde jag av det.

Bantning viktig
Det gäller ju att inte avslöja att modemet kopplas om. Detta och kompatibiliteten med alla Windowsplattformar är två typiska kännetecken för en uppringare. Ett tredje är att programmet är väldigt litet.

-Jag fick tävla med den som gjort den gamla dialern. Hans var på 60? 70 kilobyte och 19 zippad. Jag kodade om och fick ner min till 28 kilobyte och 11 när den packats.

Man skulle kunna tro att omkodningen var en utmaning, och konkurrenten undrade också hur Conny kunnat lyckas med den, men han tyckte det var lätt.

-Det handlar bara om kodoptimering, och det hade jag erfarenhet av. Men dialern kan nog inte göras ännu mindre.

Kompetensen för att skapa en uppringare finns på de flesta IT-företag, men utan Conny hade kanske inte lösningen blivit lika effektiv.

-Det är den bästa grej jag nånsin gjort. Den är rätt smart. Dels kommer den ju in i användarens dator utan problem, dels installeras den i bakgrunden utan att man märker det och lägger upp en anslutning utan att det märks.

Ångrar sig
Ändå ångrar han sig i dag, säger han. Ägaren till konsultfirman har möjligen inte samma moraliska skrupler.

Visserligen blev också han lurad. Men om det från början framgått vad det handlade om tror Conny att han snarare krävt mer betalt, eftersom kunden tjänat mycket på uppringaren.

Vid ett tillfälle fick firmaägaren frågan om inte uppdraget var omoraliskt. Svaret blev:

-Jag tycker inte att det är värre än vad Microsoft ägnar sig åt.
Ulf Berggren
cs@idg.se

Anmärkning: Conny heter i verkligheten något annat.

Fakta

Ett program för modemkapning, en så kallad dialer, kännetecknas av att det kopplar om samt att:
- det är litet, så att det snabbt laddas ner
- det stänger av modemljudet, så att omkopplingen inte märks
- det fungerar på alla Windowsversioner

Det finns åtminstone två olika dialers ute, den som beskrivs i artikeln och en som troligen har danskt ursprung