Europeiska operatörer håller som bäst på att rulla ut 4g-näten som bygger på lte, long term evolution. I Sverige väntas de första lte-näten dra igång under 2010, men redna nu pågår arbetet med nästa generations mobilt bredband, lte advanced.

EU-kommissionen avsätter 18 miljoner euro, motsvarande 184 miljoner kronor, till forskning och utveckling av lte advanced.

När den nya tekniken finns på plats väntas hastigheten öka rejält med hastigheter på upp till en gigabit per sekund. Dessutom ser EU-kommissionen en möjlighet för personer i områden som i dag inte täcks av bredbandsnäten att få en uppkoppling. Lte kommer använda lägre frekvenser än gsm och signalerna från en lte-basstation kommer därför nå längre.

– Miljoner nya användare kommer få höghastighetsinternet till sina mobila enheter var de än är, säger Viviane Reding, EU-kommissionär med ansvar för telekomfrågor.

Richard Webb, analytiker på Infonetics, ser satsningen som en tydlig signal om att mobilt bredband är ett prioriterat område även inom EU. Samtidigt har Europa tappat det stora försprång regionen hade när gsm dominerade mobiltekniken.

– Med den här satsningen försöker EU hjälpa till att återta en ledande position, säger han till IDG News.

Förhandlingarna om hur forskningspengarna ska fördelas väntas dra igång under september månad, uppger EU-kommissionen.