Den version av Exchange Server 2010 som nu finns tillgänglig är den sista betaversionen av produkten och levereras tillsammans med säkerhetspaketet Forefront for Exchange Sever 2010.

Bland nyheterna märks stöd för 64-bitarsversionen av Windows Server 2008 samt uppföljaren R2 men viktigast för administratörer är nog nya möjligheter att hantera både interna och externa kontakter. Det innebär att det ska bli smidigare att administera konton både innanför företagens brandväggar och mailboxar som finns i hostade miljöer. Detta hanteras genom ett och samma verktyg, Powershell.

Här hanteras även funktioner som arkivering av e-post men de som testat betaversionerna av Exchange Server 2010 noterar att en del av dessa funktioner behöver fintrimmas mer och inte lär fungera fullt ut förrän slutprodukten finns på plats. Dessutom har flera klagat på svårigheter att ladda ner Exchange 2010 Release Candidate. Men Microsoft lovar att hålla nya betaanvändare informerade via en ny blogg där man kan följa utvecklingen och få information om när nya versioner är på gång.

Exchange Server är bara den första av alla nya serverprodukter som Microsoft ska lansera i år och nästa år. Bland de övriga som nu står på tur märks Office 2010, Sharepoint Server 2010, Visio 2010 och Project 2010.