Spekulationerna kring Apples satsning på uppbiffad Ipod har tagit fart under senare tid och experter tror sig veta att en sådan ska komma redan i september. Richard Doherty, marknadsanalytiker på Envisioneering Group, säger att Apple har utvecklat två olika versioner, en med skärm på sex tum och en med ännu större skärm.

Till tidningen Businessweek säger han att dessa enheter dessutom kommer att bli betydligt billigare än traditionella Tablet PC som ofta kostar upp emot 15 000 kronor. Den enklaste av Apples ”läsplattor” ska enligt Richard Doherty inte kosta mer än 5 000 kronor.

Det kommer främst att handla om en enhet som ska användas för att hämta musik, e-böcker och filmer från Itunes och Apples App Store.

– Men den större modellen kan köra alla Macprogram och även redigera både video och ljud, säger Richard Doherty.

Det har gått många år sedan Microsoft lanserade en version av Windows med stöd för tryckkänsliga skärmar och trots att i stort sett alla leverantörer av bärbara datorer har någon modell som stöder detta koncept har utvecklingen inte tagit fart. Men det skulle bli en helt annan sak om Apple utvecklade en produkt med samma gränssnitt som på Iphone eller Ipod fast med skärm på minst sex tum.

– Jag tror helt klart att det är här det kommer hända. Som många andra i branschen hoppas jag på att Apple släpper en tio tums Ipod touch senare i år. Det skulle sätta fart på utvecklingen och i grunden omdefiniera begreppet läsplatta, säger Hannes Eder, teknikchef på Publit.

Hans företag är inriktat på att processer för att konvertera pappersböcker till e-böcker men inledde i somras ett samarbete med forskare från Södertörns högskola för att utveckla vad man kallar en mjukvarubaserad e-boksläsare.

– Det system vi utvecklar är främst avsett för webb och Iphone. Personligen tycker jag att alla läsplattor på marknaden är på tok för begränsade, särskilt ur ett utvecklarperspektiv, säger Hannes Eder.
Bland de e-boksläsare som rönt mest uppmärksamhet under senare tid återfinns Amazons bästsäljare Kindle som dock bara fungerar i USA. Sedan finns även Sonys gamla Ebook Reader samt nya uppstickare som Fujitsus Flepia, som finns i färg och storlekar på 12 tum.

– Vi har ett projekt med Flepia i Sverige där vi hoppas på att det blir en affär, säger Fujitsus produktchef, Bo Lennström.

Fakta

Konceptet Tablet PC bygger på vanliga bärbara datorer som dock har en tryckkänslig skärm som kan snurras runt och användas för textinmatning med penna.
Renodlade e-boksläsare som Kindle och Sonys Reader har svartvita skärmar där man bläddrar fram sidorna via ett enkelt, bokliknande gränssnitt.
Apple förväntas satsa på modeller som blir bättre än övriga på att hantera multimedia, film och spel.