Två miljoner svenskar har upptäckt ljudböcker. Ungefär var tredje svenskt skönlitterärt verk blir numera inläst. Storytel underlättar lyssning i den elektroniska pryl som alla alltid har med sig – mobiltelefonen.

– Målet är att göra det så bekvämt och praktiskt som möjligt att lyssna, säger det delvis Lundabaserade Storytels vd Jonas Tellander.

Att få bra ljud även i gsm-nät och att få tjänsten att fungera på olika typer av mobiler har varit en teknisk utmaning. Klientprogrammet kan installeras i de flesta modeller från Samsung, Sony Ericsson och Nokia. Stöd för Iphone kommer.

Det senaste steget i företagets utveckling togs i juni. Då blev hela boklådan med för dagen tusentalet ljudböcker, hälften på svenska och den andra hälften på engelska, tillgänglig också på webben.

– Innehållstjänster brukar först introduceras på nätet för att därefter komma i en bantad version för mobiltelefoner. Vi har gjort en omvänd lansering.

Storytel grundades hösten 2005 som Bokilur av Jonas Tellander och utvecklaren Jon Hauksson. Namnbytet gjordes för att underlätta internationell expansion, men hittills har de bara nått Danmark.

– Vi vill växa under lönsamhet, men självklart lockar marknader som Tyskland och Storbritannien.

Ljudböckerna strömmas till dator eller mobil. Att exempelvis börja lyssna på en bok i sin dator på kvällen för att dagen därpå ta upp lyssnandet i mobilen på väg till jobbet är inget problem.

Webbtjänsten är mer innehållsrik än mobilklienten som i stort sett bara fungerar som ljudboksläsare. Utöver att lyssna går det på nätet också att recensera och betygsätta de böcker som finns i utbudet, mestadels deckare och romaner.

– Vi arbetar på att göra mobilklienten mer finessrik och mer lik webbtjänsten.

Storytel samarbetar med förlag som Bra Böcker, Bonnier, Ordfront och Piratförlaget. Företaget erbjuder också titlar från internationella jättar som Random House.

Att abonnera på en valfri bok i månaden kostar 89 kronor. Den som är mer ”läshungrig” betalar 169 kronor i månaden för obegränsad lyssning. Dataöverföring inom Sverige via mobilnätet ingår för kunder hos Halebop, Tele2, Telenor, Telia och Tre.

– Priset skulle kunna sänkas, enligt Jonas Tellander som berättar om märklig svensk skattelogik i miljöomsorgens tidevarv med 6 procent moms för ljudbok på cd och 25 procent på Storytels elektroniska tjänst.

Storytel är långt före Spotify i mobiltelefonen. Fast någon reklamfinansierad gratisversion finns ännu inte.

– Ljudboksbranschen är inte riktigt mogen än, summerar Jonas Tellander som i stället bjuder på en gratis första provmånad.

Fakta

Storytel, som startade 2005, har tio medarbetare och runt 3 000 betalande kunder. Omsättningen 2008 blev 3,5 miljoner kronor. Prognosen för i år pekar på en fördubbling till 7 miljoner kronor.

Företaget har ett tjugotal ägare, främst familj och vänner till grundarna. Efter att i juni ha sökt pengar via SVT-programmet Draknästet fick Jonas Tellander in entreprenören Richard Båge som investerare.