Gensvaret blev överväldigande. Läsarna varkunnade sig över en lång lista med ord, från abstrus till överdådig (se cstjanster.idg.se/e/1065).

En del är kufiska, andra är dialektala och bör förbli så, och en del ord är inskickade av språkpoliser.

Men de allra flesta orden är värda att räddas. Skickelsediger, illfänas och hämsko är bra ord att ta till – fast inte tio gånger om året, utan en eller två gånger.

Annars låter man som en vurmare.

När jag läser den långa listan i DN undrar jag ändå ifall ordadoptörerna alltid vet vad orden betyder.

Rubank är inte samma sak som hyvel, det är ett slags hyvel, och fogsvans är förvisso en såg, men inte vilken såg som helst. Det skulle vara pinsamt att höra någon kalla en gradhyvel för rubank i förvillelsen att han därmed berikar språket.

”Emedan” är ett fint gammalt ord, men låt mig slippa plågsamma ordförsök. Emedan betyder ’därför att’. Att något hände ”emedan jag sov” är något annat än att det hände ”medan jag sov”, även om det ena inte utesluter det andra.

Själv har jag varkunnat mig över en hel ordbok. På ett antikvariat i Småland köpte jag ADB-ordbok av Olle Karlqvist, utgiven 1973, för tio kronor.

Olle Karlqvist (1922–1976) var på 1950-talet med och byggde datorerna Bark och Besk. Han har också upptäckt Karlqvistfältet, ett fysikaliskt fenomen att ta med i beräkningarna när man konstruerar hårddiskar.

Att bläddra i hans ordbok är att förflyttas till en annan tid.

Hålkort och hålremsor var oundgängliga, men datorer i nätverk var en kuriositet. Ingen vettig människa ville år 1973 ha en dator hemma. Då hade man ju fått golvet fullt med konfetti.

Men ordboken har med ordet kontorsdator – kanske för att Olle Karlqvist var chef för Facits kontorsdatorprojekt på 1960-talet. Det gick åt pipan, mest för att Facit valde att ta det säkra (skrivmaskiner och räknesnurror) före det osäkra (datamaskiner).

Jag vill inte adoptera några ord ur ADB-ordboken. Men jag vill nämna några.

Meddelandeutväxlingsnät till exempel. Jag antar att vi kan kalla Facebook och Hotmail för meddelandeutväxlingsnät, men ordet är i längsta laget för Twitter.

Dialogbehandling låter som ett slags terapi, men det är vad vi kallar interaktivitet.

Kortkvadd är kort och koncist. Verkar mer uthärdligt än hårddiskkrasch.

Nollundertryckning skulle jag vilja ha i slutet på månaden när jag betalar räkningar.

Ordningssnedhet låter bekymmersamt. Det är till exempel när datamängden är korrekt sorterad efter månad, men osorterad inuti varje månad.

Presumtiv instruktion förklaras som ”en instruktion som kommer att ändras innan den utförs”. Något som jag ibland råkar ut för.

Spårboll är en upp-och-nervänd mus. En styrkula med andra ord.

Cykellån var inte adb-världens motsvarighet till piratkopiering, och till sist vill jag vädja till mina läsare om icke-destruktiv läsning.