Kunder som får sin internetanslutning från Black Internet står i dag utan uppkoppling. Enligt ett meddelande från Black Internet rör det sig om ett sabotage mot företagets infrastruktur.

En dom i Stockholms tingsrätt från i fredags ålade operatören att stänga ner uppkopplingen till The Pirate Bay. Black Internet nåddes av beskedet på måndagen och lydde direkt. Bara timmar senare ska företaget ha utsatts för ett sabotage, enligt ett meddelande på bolagets webbplats.

Victor Möller, vd på Black Internet, bekräftar att det rör sig om ett avsiktligt sabotage.

– Vårt nät fungerar inte som det ska. Vi samarbetar med polis och tekniker för att ta reda på vad som har hänt.

Han vill inte gå in närmare på vilken typ av sabotage det rör sig om, eller varifrån attacken kommer.

– Jag ska låta det vara osagt, men det är någon som aktivt har förstört för oss.

Han betonar dock att det är långt ifrån självklart att det finns någon koppling mellan nedstängningen av fildelningssajten och attacken.

– Det är inte självklart att det har med The Pirate Bay att göra. Jag är inte alls säker, säger han.

Finns det någonting som tyder på att det är fråga om någon slags hämndaktion?
– Nej, inte mer än att vi blev drabbade sex timmar efter att vi stängt av uppkopplingen.

I övrigt är Victor Möller förtegen om bakgrunden innan händelsen har utretts.

Samtliga bolagets kunder ska ha drabbats av störningen. Nu är delar av nätet igång igen, och fler delar aktiveras hela tiden. Många av Black Internets kunder säljer i sin tur vidare anslutningar och det är därför mycket svårt att uppskatta hur många som i slutändan har påverkats.

– Det är en jättepyramid och det handlar om mycket stora skador och mycket stora belopp, säger Victor Möller.

Per Wedin är vd på One Call Support, ett av de drabbade företagen. Han har fått information om sabotaget när CS når honom på tisdagen, men anslutningen är ännu inte tillbaka. Om de inte löser sig inom kort måste han se sig om efter en ny leverantör, säger han.

– Det handlar om miljonbelopp för oss, säger Peter Wedin.

Samtidigt uppger Peter Sunde, en av Pirate Bays förgrundsgestalter som nyligen avsade sig rollen som talesperson, att sajten kopplades upp på nätet igen under måndagkvällen med hjälp av en ny internetleverantör. Stoppet efter Black Internets bortkoppling varade således bara i ett par timmar.

Anledningen till att många användare ännu inte kan nå The Pirate Bay beror, enligt Peter Sunde, på att deras operatörer ännu inte uppdaterat sina DNS (Domain Name System) och routertabeller, enkelt uttryckt pekat om sina system till The Pirate Bays nya hem på nätet.