Ett mindre redigeringskrig har brutit ut kring artikeln om elektronikkedjan Onoff på svenska Wikipedia. En länk till en artikel i Dagens Nyheter har lagts till, tagits bort och lagts till igen. Artikeln från 2007 handlar om hur Onoff, tillsammans med konkurrenten Siba, drar in stora pengar på avbetalningsplaner och extraförsäkringar. I texten citeras även en privatekonom som är kritisk mot affärerna.

Minst en av de personer som har plockat bort länken har gjort det från ett ip-nummer som tillhör Onoff. Andra ändringar har genomförts från registrerade konton vilket innebär att ip-numret är dolt.

Erik Frankedal, presskontakt på Onoff, säger till Computer Sweden att han inte känner till redigeringen och inte heller har tid att kolla upp det.

– Det blir ingen kommentar, säger han.

Länken är i skrivande stund tillbaka på sidan, men stycket är omskrivet och talar nu om ”viss kritik” har framförts – i stället för, som tidigare, mer i detalj beskriva varför försäkringarna enligt ekonomen är överflödiga för kunderna.

Det är inte första gången ett företag eller en person blir påkommen med att frisera bilden av sig själv på det fria uppslagsverket. Redan 2005 upptäcktes att Wikipedias grundare Jimmy Wales hade redigerat biografin om sig själv för att tona ner medgrundarnas betydelse.

I efterhand ångrade Jimmy Wales sig.

– Folk ska inte göra det. Det inkluderar mig, sa han till tidningen Wired då.

Redigeringar av Wikipediasidor är enkla att spåra, eftersom historiken sparas och är tillgänglig för vem som helst.

Fakta

Wikipedia har inget absolut förbud mot att redigera artiklar om sig själv. När det gäller biografier tillåts den omskrivna personen ta bort uppgifter som saknar källhänvisning, men avråds i övrigt från att rota runt.