Det har gått när tre år sedan Microsoft introducerade första versionen av Zune men ännu har försäljningen inte tagit fart och musikspelaren säljs inte ens på den svenska marknaden. Men nu kommer en större uppgradering,

Zune HD som är den första med tryckkänslig skärm samt hd-kvalitet på ljud och bild. Det innebär exempelvis att man via en dockningsstation kan koppla spelaren till en tv och spela upp video i hd-formatet 720p.

Spelaren finns med flashdiskar på antingen 16 eller 32 GB, har skärm på 3,3 tum (480x272) och stöd för trådlösa nät vilket underlättar om man vill ladda ner video och musik direkt från Zune Marketplace. Den version som rymmer 16 GB kostar 220 dollar (1 600 kronor) i USA medan 32 GB-versionen kostar 290 dollar.

Med lanseringen av HD-varianten kommer Microsoft att sluta sälja de tidigare versionerna som har funnits med diskar på 4-120 GB.
Till IDG News säger Matt Rosoff, analytiker på Directions on Microsoft, att Microsoft väljer att fokusera på en enda modell för att i stället flytta över flera av musikspelarens funktioner till nästa version av Windows Mobile.

– Många av de telefoner som bygger på nästa Windows Mobile får samma funktioner som finns i Zune. Men Microsoft vill ändå ha kvar varumärket Zune med tillhörande tjänster, fast då räcker det med en modell.

Ännu finns inget besked om Zune ska börja säljs på den svenska marknaden.