Passion räcker långt. Hjärtats drivkraft leder till längtan efter att få utforska. När du får ägna tanke och kropp åt det som glöder, då har du förutsättningar att tillfredsställa. När jag var 13 år gammal skrev jag en uppsats om lycka. Den handlade om att programmera.

Jag har under snart 20 år fått möjlighet att utforska den passionen i mötet med andra. I vårt arbete har vi ägnat tanke och kropp åt utveckling och lyckats bli tillfredsställda i ett antal projekt.

Passionen har räckt långt men den klarar sig inte utan gediget hantverk. Jag efterlyser ett större fokus på hantverksmässighet i it-branschen.

Du har säkert själv mött en riktig hantverkare. Den där som inte bara brinner för sin roll i projektet, utan också visar gediget kunnande.

Jag har sett projektledare som planerat och genomfört sitt projekt både med kirurgisk budgetprecision och med varmaste människokännedom. De ledde med lyssnande och tydlighet och kunde omedelbart identifiera vilka frågor som var relevanta och vilka som bara var onödiga sidospår.

I mötet med en ödmjuk verksamhetsutvecklare inspirerades alla av hennes förståelse för kritiska förändringsprocesser och hennes effektivitet i arbetsmöten. Möten som annars hade tagit hela dagar genomfördes på en morgon. Hon var väl förberedd och hade alltid rätt personer med sig på mötena.

Kundens it-arkitekt i det stora mobilitetsprojektet manövrerade vant i allt från verksamhetens affärsmål till projektmetodik och teknisk infrastruktur. Han talade affärsspråket med ledningen och xml med utvecklarna.

Designern lyssnade in användargrupperna noga, orienterade sig i kundens bransch och drog sedan snabbt upp ett antal genomtänkta och vackra skisser. En genomtänkt balansakt mellan eget skapande och användarnas synpunkter ledde fram till en prisbelönt webbplats.

Projektets utvecklare växte under vingarna på en de djupaste utvecklarna jag mött. Hon reflekterade pragmatiskt över flerskiktade designmönster och ledde utvecklarna fram till kod som var säker, stabil, flexibel och högpresterande.

Alla de här visade inte bara brinnande passion i sin uppgift utan uttryckte också ett lojalt tillsammansskap med alla andra roller i projektet.

Hantverksmässigheten vilar alltså både i passion för uppgiften och i förståelse för det som är bortom det egna. Det är i mötet med dem som jag insett att den som vill nå lite längre och penetrera lite djupare måste börja med passion, hjärta och glöd, men sedan ständigt söka att förvärva hantverksmässighet.

Ett ödmjukt lyssnande på andra hantverkare är mitt bästa tips för detta förvärvande.