Massiv kritik har riktats mot Googles bokprojekt som går ut på att skanna in och publicera böcker på nätet. I första hand syftar projektet till att göra tryckta verk som inte längre går att köpa tillgängliga i digital form.
– Dessa verk säljs inte i bokhandeln och finns inte på de flesta bibliotek. Ändå utgör de en viktig del av världens kunskap och kultur, skrev Daniel Clancy, högsta ansvarig för projektet, på en officiell blogg inför mötet.
Men förlag i både USA och Europa har opponerat sig mot Google Book Search och på måndagen gick Google med på eftergifter i samband med en utfrågning i EU-kommissionens regi. Böcker som fortfarande har ett kommersiellt värde i Europa ska inte ingå i projektet, heter det, även om de är slut i lager i USA.
På den amerikanska marknaden har Google nått ett avtal med förlagen som innebär att vinsten ska delas mellan förlagen och sökföretaget. Affären granskas för närvarande av domstol.
Europeiska förlag ska också få större inflytande över projektet. Två av de åtta styrelseplatserna i en organisation som ska ha översyn över projektet ska tillsättas med personer som kommer från andra länder än USA.
Google har investerat över 800 miljoner kronor i organisationen som ska fungera som en mellanhand mellan Google och förlagen.
Fem organisationer som representerar förlag, bibliotek och upphovsrättsinnehavare i EU fanns på plats vid utfrågningen. De dömde gemensamt ut det den amerikanska överenskommelsen som de anser skulle skapa ett de facto-monopol på marknaden för digitala böcker.
Förhandlingarna fortsätter i dag, tisdag. Då ska Viviane Reding, EU-kommissionären med ansvar för nätfrågor, mötas i enrum med Googles representant.