Nedladdningsbara filmer fria från drm, kopieringsskydd, och som går att bränna till dvd eller spela upp på så gott som alla plattformar. Det var strategin som skulle göra den svenska filmtjänsten Headweb unik.

Dessutom användes bittorrentteknik för att distribuera filmerna, en medveten flirt med den illegala fildelningen.

Hittills har de flesta filmer i sortimentet kommit från mindre bolag som varit mer villiga att experimentera med videotjänster på nätet. Men nu rör sig Headweb mot Hollywood och då tvingas vd:n Peter Alvarsson att krypa till korset. Kontraktet med Warner Bros, företagets första med ett stort Hollywoodbolag, tvingar honom att lägga på spärrar.

– Vi kommer ha drm på nedladdningar, men vi jobbar med nya typer av drm som kommer göra det bättre, säger han.

Ni lanserades som ett drm-fritt alternativ. Tappar ni er själ nu?
– Nej, vår målsättning har hela tiden varit att göra det så användarvänligt som möjligt. Att vi skriver det här avtalet innebär att vi kan påverka dem att gå mot drm-fritt.

Exakt vilken teknik som används vill han inte gå in på. Förutom nedladdningsbar film arbetar Headweb även med strömmad film direkt i webbläsaren.

Underhållningsbranschen har successivt rört sig bort från kopieringsspärrar, som inte bara förhindrar piratkopiering utan även försvårar uppspelning på olika enheter och plattformar. I våras slopade Apple kopieringsspärrarna för musik från Itunes store.

Men filmerna från Warner Bros ska till exempel inte gå att bränna på dvd.

Avtalet ska innebära att alla filmer som går upp på bio får distribution via Headweb i samband med att filmerna släpps på dvd och blu-ray. Även äldre filmer ska läggas upp, sammanlagt ett par hundra stycken.

Peter Alvarsson säger att fler stora kontrakt är på väg.

– Vi kommer att teckna fler Hollywoodkontrakt under hösten. Vi har fört diskussioner i flera år och nu håller vi på att avsluta dem.

Fakta

  • Headweb öppnade 2007 för att erbjuda nedladdade filmer via nätet.
  • I stället för de kritiserade kopieringsspärrarna använde företaget vattenstämplade filer. De kan föras över mellan datorer hur som helst, men vattenstämpeln ska göra det möjligt att spåra köparen om filen dyker upp på fildelningsnätverken.