En säkerhetsexpert varnade i måndags för en säkerhetsbrist i Windows som gör det möjligt för en hackare att krascha en pc genom att endast skicka en förfrågan till den över internet.

Microsoft har nu bekräftat att säkerhetsbristen drabbar Windows 7 RC, Windows Vista och Windows Server 2008. Den färdiga versionen av Windows 7 drabbas dock inte av buggen. Säkerhetsbristen ligger i en drivrutin för Microsofts nätverksprotokoll SMB (Server Message Block).

I en säkerhetsbulletin som publicerades av Microsoft sent i tisdags bekräftar företaget att buggen även kan utnyttjas för att ta kontroll över en dator.

- En hackare som utnyttjar den aktuella säkerhetsbristen kan få full kontroll över en drabbad dator. Försök att utnyttja säkerhetsbristen kommer även att få den drabbade datorn att krascha, skriver Microsoft i företagets säkerhetsbulletin.

Microsoft uttrycker även sitt misstycke att informationen kring säkerhetsbristen publicerats på ett sådant sätt att det är enkelt för eventuella hackare att utnyttja den. Företaget har publicerat en tillfällig lösning som användarna kan använda för att skydda sig till dess att en uppdatering är klar.

IDG News