E-boksläsaren Nuut ska ge sig in på marknaden som i dagsläget domineras av Sony, Irex (Iliad) och Amazon (Kindle), vars produkter ännu inte fått något genomslag i Sverige. Men med ett pris på 3 000 kronor lägger leverantören Neolux sig snäppet under konkurrenternas priser och tror sig dessutom ha en produkt med fler funktioner.

Nuut klarar e-boksformat som epub och pdf men även en mängd format för både bild och ljud. Storleken är på 17,8 x 13,6 centimeter, vikten på 300 gram och skärmen på sex tum. Det inbyggda minnet rymmer 512 MB och sedan går det att lagra mer via minneskort. Enligt leverantören ska det därmed inte vara något problem att kunna bära med sig ett tusental böcker.

Nuut kommer från sydkoreanska Neolux, som för första gången visar upp sina produkter i Sverige. Royal-Line i Stockholm har fått distributionsrätten för hela Europa. Förhoppningen är att kunna etablera kontakt med olika bokförlag – vilket är skälet till att premiärvisningen sker på bokmässan i Göteborg.

– Vi har redan visat upp produkten för en rad förlag och bokhandelskedjor som är intresserade och vill få igång försäljningen av e-böcker. Vi diskuterar också med några större elektronikföretag som testar och utvärderar Nuut just nu, säger Andreas Bröll, säljchef på Royal-Line.