Vilket mobilt operativsystem ska organisationen satsa på? Hittills har det varit en avgörande fråga för företag som vill att de anställda ska kunna använda sina mobiltelefoner till mer än att ringa.

– Företagen valde ett mobilt operativsystem och anpassade alla system efter det. Det var a och o att alla anställda använde samma mobilplattform, säger Per-Arne Sandegren, analytiker på IDC.
Nu håller allt på att ställas på sin ända. Såväl experter som företag anser att valet av mobil plattform håller på att bli betydelselöst för företagen.

En av de viktigaste orsakerna bakom det här är att webb­baserade lösningar för mobil åtkomst till it-system vinner mark.

Olof Hägerstrand, vd för Quedro, ett företag som jobbar med mobil teknik, anser att den här utvecklingen är mycket tydlig.

Tidigare byggde företaget program åt sina kunder som bara kunde köras på ett specifikt mobilt operativsystem. I dag utvecklas nästan bara webbläsarbaserade mobiltjänster som kan användas
av alla mobila operativsystem.

– I de flesta fall är det bortkastade pengar att bygga program för specifika mobilplattformar, säger Olof Hägerstrand.

– Det finns flera fördelar med webbaserade lösningar. Utvecklingskostnaden är lägre och det är fler som kan nå tjänsterna.

Svensk Fastighetsförmedling är en av de organisationer som inte satsar på ett specifikt mobilt operativsystem när de anställda ska ges möjlighet att jobba via mobilen.

– Vi håller på att utveckla mobil access till vårt kundvårdssystem, säger Mårten Wahlström, it-chef på Svensk Fastighetsförmedling.


Mårten Wahlström, it-chef på Svensk Fastighetsförmedling.

– Vi gör en tillämpning på serversidan som innebär att den webbaserade tjänsten automatiskt anpassas efter respektive telefon, i stället för att skapa program som är plattformsberoende.

Det skulle vara mycket svårt för Svensk Fastighetsförmedling att välja ut ett mobilt operativsystem och använda det som standard inom organisationen, enligt Mårten Wahlström.

– Vi är ungefär 1 100 personer utspridda över landet. Det skulle vara svårt att hitta en mobilplattform som passar alla att jobba med alltid.

Dessutom är det riskabelt att standardisera på ett enskilt operativsystem, anser Mårten Wahlström.

– Så fort man väljer det ena eller andra har man gjort fel val. På en så här snabbrörlig marknad kommer det hela tiden något nytt eller bättre. Vi vill inte sitta fast med förlegad teknik.