Ännu så länge finns bara en handfull telefoner som bygger på Googles plattform men de flesta leverantörer siktar på att ha sådana på plats under nästa år. Det innebär att även innehållsleverantörer måste anpassa sina produkter för den nya plattformen.

Svenska Enea har under senare tid satsat allt mer på Linux och slår nu upp dörrarna för ett kompetenscenter med inriktning på Android. Android Competence Center är placerat vid Eneas kontor i Lund där man nu kommer att dra igång kurser och utvecklingsprogram för utvecklare av både mobiler och datorer av typen mobile internet devices.

– Android är enormt spännande och ett naturligt område för Enea att satsa på med tanke på vår kompetens inom mobilteknik och inbyggda system, säger Gregory Singh, Eneas konsultchef.

Han berättar att man nu avsatt en betydande del av personalen på kontoret i Lund för att arbeta med Androidprojekt och kundutbildningar.

– Dessutom förväntar vi oss att detta ska kunna innebära en internationell expansion för vår verksamhet, säger Gregory Singh.

Sedan länge har Enea upparbetade kontakter med de flesta mobiltillverkare eftersom företagets operativsystem redan sitter i 400 miljoner mobiltelefoner.

Men frågan om i hur stor utsträckning Enea ska hjälpa Sony Ericsson att utveckla de Android-baserade telefoner som japan-svensken tidigare utlovat vill Gregory Singh inte svara på.

– Jag kan inte kommentera våra kundåtaganden i detta skede men helt klart är intresset i Öresund högt, säger Gregory Singh vars nya kompetenscenter i det närmaste är granne med Sony Ericsson i Lund.

Sony Ericssons pr-chef, Gustaf Brusewitz vill heller inte uttala sig om i vilken utsträckning man samarbetar med Enea kring Android. Allt han vill säga är att siktet är inställt på att utveckla Android-telefoner men att företaget inte vill ange någon tidsplan för när dessa kommer.

Fakta

Den Linuxbaserade Android-plattformen presenterades för första gången av Google i november 2007. Utvecklingen sker inom Open Handset Alliance där ett 50-tal företag ingår.
I dagsläget finns bara en handfull färdiga telefoner som bygger på Android men Google har utlovat ett 20-tal före årets slut.