De flesta pc-leverantörer har sedan ett tag erbjudanden om att de som köper en Vistadator i dag får Windows 7 på köpet. Men när Microsofts nya operativsystem dyker upp på posten i slutet på oktober bör en del användare förbereda sig på en lång installationsprocess.

Chris Hernandez, som arbetar med Microsofts Windows 7-team, går ut med information om att det kan ta mer än 20 timmar att få det nya operativsystemet på plats. Det gäller om man väljer den till synes enkla vägen att börja installationen från Vista där man låter alla program och filer ligga kvar på hårddisken. Då genomförs tester på alla enskilda program och filer vilket på en fullproppad dator kan ta närmare ett dygn.

Väljer man i stället den rekommenderade metoden att omformatera hårddisken och börja från scratch, alltså med en ren installation ska processen ta mellan 27 och 46 minuter, enligt Chris Hernandez labbtester.

I dessa tester har han genomfört uppgradering på tre olika typer av konfigurationer där en typisk sådan kan innebära att man har 20 program på datorn som totalt tar upp 70 GB. Men det som tog längst tid, drygt 20 timmar, var datorn med 40 program och datamängder på hela 650 GB. Testet omfattade 16 olika scenarion för uppgradering där bara fyra genomförde processen på under två timmar.

Microsofts rekommendation är, inte förvånande, att det både är snabbare och säkrare att göra rena installationer och för många användare finns det inga genvägar här. Det gäller exempelvis de som ska gå från XP till Windows 7. För att underlätta processen att uppgradera skickar Microsoft med programmet Windows Easy Transfer på samma dvd-skiva som Windows 7 kommer med. Här finns stöd för att göra backup och återställa data och inställningar.