Strömmat ljud vinner över nedladdat. Mobilklienter är ett krav för betaltjänster. Andra har försökt ge sig på samma sak, men ingen tycks lyckas lika bra.

När det gäller långfilm ser det helt annorlunda ut. En uppsjö av tjänster – av varierande kvalitet – finns på plats men ingen har lyckats ta marknaden med storm som Spotify har gjort inom musik.

Men vänta er att det händer något under det kommande året, för det börjar röra sig.

Storsatsningen SF Anytime har sågats vid fotknölarna, åtminstone före den senaste ombyggnaden. ”Fullständigt värdelöst och trögnavigerat”, var tidningen M3s omdöme om det gamla gränssnittet.

I stället är det två andra svenska tjänster som har fått den största uppmärksamheten: Voddler och Headweb.

Den senare fick i förra veckan ett efterlängtat avtal med jätten Warner Bros, efter att ha försökt överleva med ett utbud av allt från sportfiskedokumentärer till mindre independentfilmer.

Men Headweb tvingades betala med en del av sin själ och införa de kopieringsspärrar företaget har gjort ett stort nummer av att undvika.

Ska man leka med Hollywood får man göra det efter Hollywoods regler. Nu återstår att se om kunderna bryr sig.

Om filmtjänsterna går samma väg som musiken kommer det ändå att vara strömmade, inte nedladdade filmer som gäller. Då kan Voddler, ännu bara tillgänglig för en mindre skara, vara intressant.

Det mediecenterliknande programmet har fått en hel del kritik, och nyligen tvingades Voddler helt stänga tjänsten på grund av överbelastade servrar. Hittills vet vi inte mycket om vilka filmavtal som finns.

Ett Spotify för film lär vi få vänta på. De breda folklagren måste koppla en dator till sin tv, utbudet måste slå den lokala videobutikens och framför allt måste tjänsterna bli så enkla och billiga att de lockar mer än illegal fildelning.

Det är inte rädslan för skivbranschens piratjägare som har gjort Spotify till en succé. Det är det låga antalet klick som krävs för att en låt ska börja spela.

De bubblande kreativa, gräsrotsdrivna (och kostnadsfria) fildelningsnätverken kommer naturligtvis inte att försvinna.

Men spelar Voddler och Headweb sina kort rätt kan någon av de svenska tjänsterna bli riktigt stora.