Med Fast Flip ska läsaren bläddra sig fram mellan artiklarna istället för att klicka på vanliga länkar som på en vanlig webbtidning. Laddningen uppges gå blixtsnabbt, vilket ska få besökaren att läsa mer.
New York Times, Washington Post och BBC finns bland de publikationer som är anslutna till Fast Flip från start. Än så länge beskrivs tjänsten som en testprodukt, men redan nu finns en uppgörelse som ska dela intäkterna från reklamen mellan Google och tidningarna.
Läsaren ska dessutom få tips om fler artiklar att läsa, baserat på vilka texter hon tidigare tagit del av. Reklamen ska på klassiskt Googlemanér styras av innehållet på sidan.
En mobil version av tjänsten finns också tillgänglig för Iphone och Androidtelefoner.
Lanseringen kan ses som ett sätt för Google att blidka sina kritiker inom tidningsvärlden. Bland andra Wall Street Journals chefredaktör Robert Thomson har kallat Google en ”parasit eller binnikemask” på nätet som enligt honom stjäl annonsintäkter från tidningarna som producerar innehållet.
Nu hörs dock andra röster från de stora tidningarna. Richard Gingras, vd på Salon Media Group, ser Fast Flip som ett intressant experiment. Han lyfter framförallt fram hur snabbt läsaren kan nå en ny sida.
– På webben kan man gå till en sida men det tar fem-tio sekunder, så det är inte en lika ”browsebar” upplevelse som med papper där du kan bläddra mellan och kolla på många saker väldigt snabbt, säger han till IDG News.
Google lyfter fram Fast Flip som ett sätt att närma sig medieföretagen efter den senaste tidens infekterade debatter. En talesperson för företaget säger till IDG News att det är ett sätt att samarbeta med tidningarna för att hitta nya affärsmodeller för journalistik på webben.
– Vi vet att Google Fast Flip inte är perfekt och det kanske inte ens blir en riktig Googleprodukt. Men vi tycker att den bygger på intressanta idéer.