Sommarens lansering av Iphone 3Gs har inneburit att allt fler företag börjat använda Apples telefoner. Med den nya versionen kommer en rad funktioner som ska göra telefonen bättre anpassad för företag.

I somras inledde Telia ett antal aktiviteter kring Iphone, speciellt riktade till företag och Telias talesman, Niklas Henricson uppger att detta har inneburit en stark tillströmning av företagskunder. Men exakt hur stor andel av Iphone-köparna som är företagskunder vill han inte uppge.

Enligt Apple är det just företagssidan som står för en stor del av tillväxten och man uppger nu att 20 procent av Fortune 100-företagen har lagt beställningar på minst 10 000 Iphone.

West Decker, produktansvarig på amerikanska Apperian, säger att det finns ett stort behov av produkter som gör det enklare för vanliga anställda att sköta jobbet på distans.

– Den trend vi ser idag är att det inte längre bara är folk inom servicesektorn eller försäljare som jobbar utanför kontoret. Nästan alla har i dag gör någon typ av arbete utanför kontoret. Med den utveckling vi ser på mobiltelefoner ökar möjligheten att utföra det mesta på samma verktyg som man förut bara använde för att ringa, säger West Decker.

Hans företag drog igång verksamheten så sent som i augusti och är helt inriktat på att utveckla tjänster och produkter för företag som satsar på Iphone i sin verksamhet.

– Iphone har en unik potential som andra saknar och dessutom utvecklingsverktyg som är extremt lätta att använda, säger han.
Med unik potential syftar han exempelvis på de möjligheter som finns med en telefon som har stor, tryckkänslig skärm.

– Det innebär att man mycket lättare kan utveckla program med grafiska illustrationer som lämpar sig bra på områden som beslutsstöd, portaler för de anställda och internutbildningar med rörliga bilder.

Det totala antalet program som nu finns på App Store uppgår till 75 000 varav 15 000 tillkommit under sommaren. Allt fler av dessa är inriktade på företagsmarknaden, det segment som även många svenska utvecklare nu siktar på.

Bland dessa märks Oops i Göteborg som exempelvis utvecklat ett voteringssystem som kan användas av kommuner och landsting.

– Intresset för att få gjort applikationer är ganska stort och vi får förfrågningar från både små och större företag flera gånger i månaden och för väldigt skiftande verksamheter, säger Oops vd, Kjell Nilsson.

Peter Erhard som är interaktionsdesigner på Inuse i Göteborg berättar att företaget utvecklat ett antal program både för privatpersoner och företag.

– För oss som Iphone-utvecklare ligger den största potentialen just i affärstillämpningar. Visst är det kul med de små sjukronorsapplikationerna, men för oss och våra kunder ligger den verkliga nyttan i att få ut de affärskritiska systemen ut i fickan på anställda och kunder. Tänk dig att alltid ha dina viktigaste affärssystem med dig, designade för att vara lika enkla att jobba med som vilken Iphoneapplikation som helst, säger Peter Erhard.

Anders Hejdenberg, på företaget 1337 Game Design, ligger i slutfasen med att utveckla ett spel till Iphone och Ipod Touch. Han berättar att man gratis kan ladda ner utvecklingsmiljön Xcode samt verktygen Iphone SDK från Apple.
– Det är allt du behöver för att göra ett eget program till Iphonen, men så fort du vill publicera det du gjort eller ens testa det på din telefon så får du betala en utvecklarlicens som ligger på 100 dollar per år, berättar Anders Hejdenberg.

Fakta

Apples försäljning av Iphone har nu passerat 30 miljoner och enligt analysföretaget Canalys innebär det en global marknadsandel på 13,7 procent av marknaden för så kallade smartphones. Det kan jämföras med Microsofts Windows Mobile vars andel bara ligger på nio procent. Dessa siffror gäller för årets andra kvartal, alltså perioden före lanseringen av Iphone 3Gs.
Iphone 3Gs har stöd för turbo-3g, mms, röststyrning och svenska tangenter. Med Exchange som e-postserver på företaget kan man dessutom skicka iväg möteskallelser direkt från Iphones kalender.