När Wave presenterades på en konferens i våras beskrevs det som tjänsten som för samman alla olika funktioner i en produkt. Chat ska smälta ihop med e-post, bildhantering, karttjänsten och webbpublicering.

Tidigare har Wave bara varit tillgänglig för vissa utvecklare, men den 30 september släpps 100 000 användare in. Nästa år ska produkten bli helt offentlig.

I Sverige är det framförallt universiteten som har intresserat sig för Googles webbprodukter som ett alternativ till vanliga program på den egna datorn. Linköpings universitet var tidigt ute med att låta de 26 000 studenterna använda Google Apps, inklusive e-posttjänsten Gmail.

Nu följer universitetets it-direktör Joakim Nejdeby noga hur Wave utvecklar sig. Ännu har han och hans kolleger inte fått testa produkten, så några konkreta planer på införande finns inte. Men intresset är stort.

– Om inget oförutsett inträffar kommer vi att erbjuda Wave så snart vi kan, säger han.

En stor fördel som han ser är möjligheten att utveckla egna applikationer, skräddarsydda för till exempel universitetets verksamhet. Han öppnar även för att studenter ska kunna bygga egna program som körs inom Wave.

– Eftersom Wave är centrerat kring samarbeten lämpar det sig väl för universiteten, till exempel vid grupparbeten, säger han.

Göteborgs Universitet har blivit uppvaktat av Google med information om Wave, men har ännu inte tagit något beslut om att börja använda produkten.

– Självklart är det spännande. De försöker ju knyta ihop alla sina produkter. Det utmanar marknaden, säger Dan Ekstrand, systemförvaltare på Göteborgs universitet.

– Jag vet ännu inte vad det kommer att betyda för oss på universiteten, men vi kommer att titta närmare på det.

Till skillnad från de flesta av Googles produkter ska Wave gå att installera på egna servrar och kan alltså driftas helt oberoende. Dessutom ska källkoden släppas fri, tillsammans med api:er, utvecklingsgränssnitt så att utvecklare kan anpassa Wave och bygga egna applikationer med plattformen som grund.

– Vi behöver utvecklare för att göra produkten komplett, sa Googles utvecklingschef Vic Gundotra när produkten visades upp för första gången i våras.

Redan i dag finns flera exempel på sådana applikationer, som till exempel kopplar ihop Wave med ip-telefoni.

Se Googles demonstration av Wave.