Den 1 oktober öppnar svenska Twingly tjänsten Twingly Channels för de första betatestarna. Enligt vdn Martin Källström kommer de att släppa in betatestare allt eftersom de märker att servrarna klarar trycket. Han uppskattar att det kan handla om mellan fyra- och femtusen användare första veckan.

– Vi använder lite samma princip som Spotify gjorde med sina inbjudningskoder. Vi kommer att låta olika sorters bloggar och tidningar ge sina läsare inbjudningar, säger han.

Twingly Channels ger användaren en överblick om vad som skrivits inom ett visst ämne, på exempelvis bloggar, mikrobloggar och nyhetssajter. Användarna kan sedan kommentera, rösta och länka till materialet. Ju fler användare som engagerar sig i innehållet, desto högre ranking får det.

– Det är inte en ensam användarupplevelse som i alla andra system, utan man kan engagera sig tillsammans med andra som har samma intresse, säger Martin Källström.

Han vill inte avslöja deras plan för när tjänsten ska lanseras skarpt, men tycker att ett halvår är en rimlig uppskattning.

– Det är en avvägning mellan att vi vill skapa en riktigt bra tjänst och att vi vill få ut den så snabbt som möjligt, säger han

Fakta

Twingly Channels tar hjälp av användarnas engagemang för ett ämne för att sålla ut det mest intressanta. 
Det går till så att användaren kan sätta upp prenumerationer på olika ämnen som den vill bevaka. Tjänsten samlar sedan material från bland annat nyhetssajter, bloggar och mikrobloggar inom området. De användare som bevakar samma kanal kan sedan skriva om och rösta på materialet, och på så sätt ge det högre ranking.