Kameraexperten och Playzone är bara två exempel på uppmärksammade bedrägerihärvor kring e-handelsföretag det senaste året. Välkända företag drar igång kampanjer med låga priser, tar in beställningar men skickar aldrig några varor. Tusentals kunder som har betalat i förskott blir av med sina pengar.

Nu syns brottsvågen tydligt i statistiken. Under årets första kvartal anmäldes mer än dubbelt så många internetbedrägerier som motsvarande period 2008. Samma utveckling syns under årets andra kvartal.

Men den riktiga spiken kommer i årsskiftet 2008–2009 då anmälningarna från Kameraexperten strömmade in. Det visar siffror från Brottsförebyggande rådet.

I statistiken finns alla bedrägerier som utförts via internet, både e-handelsbluffar och bedrägerier via till exempel Blocket eller Tradera.

– Jag tror tyvärr att trenden håller i sig. Många som handlar på det här sättet är väldigt naiva och har för bråttom. De tänker inte på riskerna, säger Stig Sandgren, polisinspektör på citypolisens bedrägerisamordning i Stockholm.

Två personer dömdes i somras för bedrägeriet kring Kameraexperten. I augusti häktades ännu en man för inblandning i kuppen. Han spårades via ett bankkonto i Schweiz.

– Kameraexperten lyfte statistiken duktigt, säger Stig Sandgren.

Men de uppmärksammade skandalerna ger inte hela förklaringen till ökningen. Även en jämförelse mellan 2007 och 2008 visar på en dramatisk ökning. För två år sedan klassades 5 860 anmälda brott som bedrägeri med hjälp av internet. I fjol var hade den siffran nästan fördubblats till 10 260.

Den största delen av anmälningarna under 2008 skedde i december.