Intel har skiftat fokus för Moblinprojektet. Det är de minibärbara datorerna, alltså den katergori som har Atomprocessor och skärmar på tio tum, som kommer att få användning för operativsystemet.

Under den nyligen avslutade utvecklarkonferensen i San Francisco lanserades Moblin 2.1, en produkt som presenterades på Dells Mini 10v. Dells dator med Ubuntu Moblin Remix går nu att köpa för 300 dollar (2 000 kronor), åtminstone i USA, men är främst tänkt att användas för utvecklare.

Under höstens Intel Developer Forum lyser nya mid-enheter med sin frånvaro, men Intel förnekar att man kastat in handuken.

– Orsaken till att vi talar mer om netbooks än om mid är helt enkelt att Moblin 2 finns ute kommersiellt i en version för minibärbara. Men vi har lika stort fokus på Moblin för mid, säger Intels informationschef, Camilla Törnblom.

Hon påpekar att satsningen på minibärbara dessutom kan ge draghjälp åt de mindre enheterna.

– För utvecklare är det en stor fördel att deras program för minibärbara även kommer att fungera på mid-enheterna, allt som krävs är att programmen är Moblin compliant, säger Camilla Törnblom.


Synergi. "Utvecklarna har en fördel i att kunna utveckla samtidigt både för mid och minibärbara", säger Camilla Törnblom på Intel.

Den version av Mobilin som finns tillgänglig har utvecklats tillsammans med Canonical, företaget bakom Ubuntu som tidigare samarbetat med Dell kring minibärbara. I ett uttalande säger Canonicals vd, Mark Shuttleworth att både hans företag, Dell, Intel och Moblinutvecklarna ska öka satsningen på operativsystem för minibärbara.

– Moblinprojektet blir allt mer intressant med fler och fler applikationer och bättre gränssnitt.

Dell har i två år haft Ubuntu som alternativ på en lång rad bärbara datorer och företagets produktchef för minibärbara John Thode säger under Intels utvecklarkonferens att satsningen på Moblin innebär stora fördelar.

– Inspiron Mini 10v är optimerad för bättre prestanda, snabbare uppstart och längre batteritider trots att operativsystemet inte tar så stora resurser i anspråk.


HPs Mini 110 Mi Edition.

Ubuntu Moblin Remix Developer Edition går att ladda ner och köra även på andra minibärbara, exempelvis Mini 110 Mi Edition som började säljas i sommar. I USA kostar den bara 280 dollar (knappt 2 000 kronor) med Ubuntu förinstallerat.

Fakta

Intels Linuxvariant Moblin kom i en betaversion för minibärbara i våras och är nu allmänt tillgänglig som färdig produkt. Dell använder en variant kallad Ubuntu Moblin Remix Developer Edition som är förinstallerad på 10-tummaren Inspiron Mini 10v.