Redan första dagen anade jag oråd. En tjej lade till mig som en follower till sig, som det kallas. Men på hennes sida fanns bara länkar till vad som verkade vara porrsajter. Ett spam alltså.
Nästan varje dag dyker det upp liknande followers. Jag är inte den ende som råkat ut för fenomenet. Businessweek skrev om ämnet tidigare i september och påpekade att det inte finns något enkelt sätt att anmäla spam på Twitter. Man måste anmäla sig som follower för en särskild användare, Spam, och därefter skicka vidare adressen.
Enklare då att bara blockera den misstänkta användaren. I övrigt verkar säkerhetsfunktioner saknas.
Det är lätt att dra parallellen till Skype. Där finns åtminstone fler säkerhetsinställningar. Det går att göra begränsningen att man bara vill bli kontaktad av personer på ens kontaktlista. Tyvärr hindrade det inte en mängd spam från att dyka upp i slutet av sommaren.
På nätet såg jag många andra som råkade ut för fenomenet. Användare med tjejnamn vill börja chatta och att man ska ansluta sig till deras webbkamera i vad som verkar vara försök att locka in på betaltjänster för porr.
Det läskiga är förstås att porrsidorna kan vara fejksajter i syfte att installera en trojan på användarens dator.
Med tanke på att Twitter och Skype har blivit så enormt stora är det oroande. Samma sak med Facebook och MSN.
Tillbaka till mitt Twitterkonto. Vanligast efter porrspammarna är pr-konsulter. Deras mejl betraktar jag i vanliga fall som spam, eftersom mer än 90 procent direkt åker ned i skräpkorgen. Och jag som hade sett fram emot att få en givande feedback på mina idéer som teknikredaktör från cio:er, it-chefer, verksamhetsarkitekter, systemutvecklare och andra it-proffs.