Nätveteraner behövde bara koppla in reptilhjärnan för att se att paniksiffror som dundrade genom medierna nyss var snurriga.

FN påstod att det finns fyra miljoner sajter med unga barn som porroffer. En bloggare menade att det är mysko när det bara finns 183 miljoner domäner.

Andra siffror: 480 000 sajter är specialiserade på att sprida barnporr. Dessutom hade man ”identifierat 592 044 av det totala antalet sajter, 681 275, som varande barnpornografisajter”.

Den nätkunnige vet att blockeringslistor som svenska Rikskrim sätter ihop mot barnporr innehåller drygt 3 000 länkar och att polismyndigheter byter url:er internationellt för att svälla listorna.

Det klagas på polisen, men vad sysslar deras nätexperter med om det nu finns 100 eller 1 000 gånger fler sajter?

Ingen journalist bemödade sig att ringa någon nätexpert eller citera de bloggare som grävde och förklarade. I stället jagade de psykologer för att kommentera chocksiffrorna.

Jag mejlade en sådan journalist. Svaret blev att han litade på FN och AFP och inte behövde titta i rapporten själv.

För sin hand genom skägg och hår,
skakar huvud och hätta –
nej, den gåtan är alltför svår,
nej, jag gissar ej detta –

Ekot och Studio Ett citerade att det säljs barnporr för 20 miljarder dollar om året, 140 miljarder kronor.

Häpnadsväckande. H&M säljer kläder för 88 miljarder i 1 738 butiker.

I rikare delar av världen är Ikea ett stort utflyktsmål och en vanlig familj investerar rejäla summor i deras prylar. Företaget sålde möbler och köttbullar för 200 miljarder.

Berth Miltons börsnoterade Private Media Group är ett av världens stora porrföretag.

Gruppen omsätter 200 om året. Miljoner. Inte miljarder.

Wall Street Journal försökte spåra 20 miljarder dollar när de nämnts av en kongressman. Politikern hittade dem hos barnskyddsorganisationen NCMEC.

Den hänvisade till konsultfirman McKinsey som frånsvor sig ansvar. De bara citerade Ecpat, som påstod att siffran kom från FBI.

Tidningen fick då det här svaret från FBI:

”FBI har inte påstått siffran 20 miljarder dollar… Jag har frågat många som absolut skulle veta om vi hade klistrat siffran 20 miljarder på problemet. Jag har skrubbat igenom vår webbsajt också. Ingenting!”

Det där var 2006. Tre år senare dyker siffran upp i en ”FN-rapport” och sprids av tunga gammelmedier. I riksdagen får vi nog höra folk kräva kontroll över nätet eftersom barnporren nu omsätter lika mycket som Ikea.

Tänk om barnrättsorganisationer ägnade sig åt strategier för att lagföra personer som begår grova övergrepp IRL. Det som var privat tidigare dokumenteras nu och letar sig faktiskt ibland ut på nätet.

I stället skapar barnrättsorganisationer panik med siffror som härrör ur egna fantasier om det onda nätet.

Okritiska journalister piskar på nätpaniken.

Alla sova i enslig gård.
Endast bloggar’n är vaken.