När Oracle i april tillkännagav köpet av Sun blev läget osäkert för den Sunägda databasen MySQL.

Just nu genomför EU en granskning av köpet, och det är MySQL som är käpphästen. EU undersöker lämpligheten i att Oracle tar över den största databasen inom öppen källkod, med tanke på att Oracle är ledande på proprietära databaser.

Sedan köpet har flera olika stickspår, så kallade forkar, med MySQL-koden som grund utvecklat sig.

Anders Liling, vd på öppen källkods-konsulten Redpill Linpro, tycker att det är ett tecken på att de inom projektet inte är överens om inriktningen.

– Det tyder på att användarna inte litar på vad Oracle ska göra med MySQL. Det är absolut inget fel på MySQL som databas. Forkarna har uppstått för att utvecklarna inte litar på Oracle, säger han.

Monty Program är ett företag som förvaltar en fork av MySQL-koden, under namnet MariaDB. Bakom företaget står Michael Widenius, en av MySQLs grundare.

Henrik Ingo är en annan tidigare MySQL-anställd som också jobbar på Monty Programs. Han tycker att MySQL misslyckats med att förvalta sin utvecklarcommunity, vilket leder till att många söker sig därifrån i nuläget.

– Det är mycket i rörelse nu bland MySQL-användare. Folk är oroliga och flera har börjat komma till MariaDB, säger Henrik Ingo.

Han tar även upp risken att många utvecklare försvinner till den öppna databasen PostgreSQL, som av många ses som den största konkurrenten till MySQL.

Magnus Hagnander, svensk representant för PostgreSQL, bekräftar att många MySQL-utvecklare är oroliga och väljer att byta.

– Det har vi sett både ur ett utvecklarperspektiv och kunder som tittar på att gå till PostgreSQL, säger han.

Peter Gustafsson är vd på Inserve som hjälper kunderna med databasinstallationer. Han ser att kunder som tidigare varit på gång att migrera från Oracle till MySQL nu avvaktar.

– I vilket fall som helst kommer Oracle att ha kontroll på MySQL. Då verkar det fånigt att migrera dit, för att sedan ta reda på vad som händer, säger han.

Befintliga MySQL-kunder håller koll på vad som händer i och med uppköpet. Flera tar upp risken med att Oracle ska integrera MySQL i företagets befintliga betalmodell.

Rikspolisstyrelsens it-strateg Per-Ola Sjöswärds största farhåga är att Oracle ska höja den årliga avgiften.

– Skulle produkten inte utvecklas i den riktning vi önskar har vi möjlighet att byta ut databasen. Vi skulle lika väl kunna byta till PostgreSQL, säger Per-Ola Sjöswärd.

CS har sökt ansvariga på Sun/MySQL, men de avböjer att kommentera.

Fakta

Det är inte ovanligt att det uppstår forkar i öppen källkodsprojekt. En fork uppstår när användare i projektet vill gå åt olika håll. Användarna tar då en kopia av koden och jobbar vidare på den. Det forkade programmet kan ha sitt ursprung i ett eller flera projekt.

”Fork” kommer från det engelska ordet för förgrening.