Säkerhetshålet som är känt sedan den 7 september drabbar Windows Vista, Windows Server 2008 och Windows 7 RC. Säkerhetshålet gör det möjligt för hackare att ta kontroll över en dator och installera skadliga program.

Igår gjordes koden som utnyttjar buggen tillgänglig i hackarverktyget Metasploit vilket ökar risken för stora attacker över internet. Säkerhetsexperter som testat den nya koden i Metaspolit säger att de endast lyckats få vissa datorer som kör Windows att krascha, de har ännu inte lyckats ta kontroll över en dator.

Säkerhetsexperter varnar för att säkerhetshålet kan resultera i en ny mask likt Conficker som har spridits till miljontalsdatorer sedan i början av året.

För snart två veckor sedan släppte Microsoft en tillfällig lösning som täpper till säkerhetshålet. Microsoft har nu stor press på sig att skapa en uppdatering till nästa patch-tisdag som infaller den 13 oktober.

Säkerhetshålet drabbar inte datorer som kör Windows XP, Windows Server 2003 och Windows 2000. Buggen ligger i drivrutinen för Microsofts nätverksprotokoll SMB 2.

IDG News