Drupal har seglat upp som ett starkt och billigt alternativ för webbpublicering och är i stark tillväxt. Programmet laddas ner 250 000 gånger per månad och har börjat användas av en del större företag som Sony Ericsson, Warner, SF Bio, Bonnier, TV3 och Elite Hotels.

Men i takt med att produkten får större spridning uppdagas även problem och begränsningar.

– Drupal fungerar dåligt på en sajt med så extrema trafikmönster som vi har. Våra trafiknivåer är i topparna tusentals procent över medeltrafik, säger Unibets it-chef Andreas Söneby.

Hans företag har utvärderat en rad olika publiceringssystem och noterar att de som bygger på utvecklingsplattformen php inte lämpar sig särskilt bra för webbplatser med starka variationer i besöksmönstren.

– Php blir gärna databasintensivt och det skalar dåligt med den webbstrategi vi följer, säger Andreas Söneby.

Det är en synpunkt som delas av Thomas Barregren, vd på konsultbolaget Nodeone som är inriktat på Drupal.

Han betonar att det inte är Drupal i sig som det är svårt att upp, utan webbapplikationer i allmänhet. Det viktigaste att tänka på när man använder php är enligt honom att göra det ihop med en php-accelerator.

För något mindre krävande webbplatser finns det enligt Thomas Barregren flera fördelar.

– Drupal gör det möjligt att utveckla mycket sofistikerade webbplatser i huvudsak genom att konfigurera olika typer av noder och vyer i en process som till stor del kan utföras av icke-programmerare, säger Thomas Barregren.

Drupalgrundaren Dries Buytaert lovar att förbättra skalbarheten med version 7 som kommer i höst.

Den arkitekturen medför att fler databasfrågor måste ställas än om byggblocken hade funnits i koden, förklarar Thomas Barregren.

Drupal har funnits som öppen källkods-produkt sedan 2001 och är ett varumärke som ägs av den 30-årige belgaren Dries Buytaert. Till Computer Sweden säger han att version 7, som kommer i en betaversion nu i höst, kommer att rätta till en del av de prestandaproblem som användarna rapporterat.

– Vi kommer att genomföra en rad förbättringar som rör kopplingar till databaser. Jag kan lova dig att det blir betydligt smidigare för vanliga användare att konfigurera produkterna för bättre skalbarhet. Version sex ställer lite högre krav på användarna, säger Dries Buytaert.

Fakta

Drupal är ett system för webbpublicering, så kallat content management system, cms. Det bygger på öppen källkod och är moduluppbyggt där innehållet lagras i databaser. I november förväntas version 7 komma i en betaversion där det utlovas ett enklare gränssnitt för administratörer.