Danny Aerts, vd på Stiftelsen för Internetinfrastruktur som hanterar se-domänen, är nöjd med att Post- och telestyrelsen drog tillbaka sin underrättelse om förprövning av ordet bank i domännamn. Men han är inte nöjd med hur PTS har skött ärendet.

– PTS kom med sin rapport i mars och vi svarade ganska utförligt på den i juni. Så – pang – i augusti kommer en underrättelse om att förprövning ska införas och hot om vite om vi inte följer det. Och så plötsligt får vi reda på att de backar, via ett pressmeddelande, precis innan vi är skyldiga att lämna svar, säger han.

Under sommaren har PTS inte tagit någon kontakt med Stiftelsen för Internetinfrastruktur för att diskutera det svar som lämnats.

– Vi förklarade att vi inte tyckte förprövning var rätt väg, att vi inte såg något rättsligt stöd i lagen om nationella toppdomäner för Sverige på internet. I gengäld gav vi förslag på hur efterprövning kan gå till.

Efter att underrättelsen kom i augusti har stiftelsen tagit fram ett nytt svar som skulle lämnas i morgon, onsdag. Efter att PTS kom med sitt besked i gårdagens pressmeddelande har stiftelsen presenterat sitt svar i dag i stället.


Välkomnar dialog. PTS vill genom dialog med Finansinspektionen och Stiftelsen för Internetinfrastruktur lösa frågan om banknamnen, något som Danny Aerts välkomnar. "Vi får sätta oss ner, men det handlar inte om att vi kan få fram några snabba lösningar utan det måste ske ett gediget arbete. Vi hjälper gärna till att lösa problemet så att det blir effektivt och rättssäkert", säger han.

– Jag måste säga att det är väldigt märkligt med denna kovändning i en pressrelease om att de har tänkt om. Agerandet framstår som amatörmässigt och det är inte precis förtroendeingivande för hur PTS hanterar sin tillsyn, säger Danny Aerts.

Han framhåller att han utgår ifrån att PTS nu gör en intern kvalitetsgranskning av hur ärendet har skötts.

– Jag antar att de blivit stressade av opinionen. Men så har de ju inte heller frågat efter vad de olika intressenterna tycker.