Under sex månader har det svenska företaget Twingly arbetat med att ta fram den nya plattformen Twingly Channels.

Tjänsten går ut på att användaren kan skapa en ämneskanal och där ange sökparametrar eller specifika källor på webben. Det material som passar in i ämnet hamnar sedan i kanalen och de användare som är medlemmar i just den kanalen kan kommentera, diskutera och betygsätta innehållet.

En nyckelfunktion är att allting i kanalen uppdateras i realtid. Om någon skriver, eller håller på att skriva, en kommentar syns det direkt hos de andra användarna. Om ett inlägg ändrar popularitet flyttas det omedelbart upp eller ned i listan.

För att få till realtidsfunktionen har Twingly använt tekniken Comet. Det är en teknik som, i likhet med Ajax, möjliggör realtidsuppdateringar av webbplatser. Med Comet skickar servern ut informationen så fort den kommer dit, till skillnad från Ajax där webbläsaren hämtar ny information från servern med vissa tidsintervall.

När Twingly startade projektet hade ingen av utvecklarna kunskap om Comet. Enligt vd:n Martin Källström var det en stor utmaning.

– Det finns inga kurser att gå i en så ny teknik och det finns väldigt lite dokumentation. Man måste bara börja jobba med det. Vi har fått undersöka vilken servermjukvara det finns för att stöda det här, och hur vi kan använda tekniken för att utveckla Twingly Channels, säger Martin Källström.


Twinglys vd Martin Källström valde att använda Comet, eftersom det var enda sättet att få till sekundsnabba uppdateringar.

Tekniken är så pass ny att det är ovanligt med tjänster som använder sig av den, en av få är chattjänsten Meebo.

– Det ställer höga krav på systemet och hårdvaran. Det finns ingen licensierad mjukvara som stöder Comet. Ska man jobba med det måste man antingen utveckla egen servermjukvara eller använda öppen källkod, säger Martin Källström.

Twingly Channels är baserad på Twinglys befintliga plattform, med deras bloggsökmotor i grunden. Enligt Martin Källström var det avgörande för att kunna ta fram plattformen på bara ett halvår.

Webblösningen är utvecklad i Dotnet, i kombination med öppen källkods-plattformarna MySQL och Linux. Dotnetkompetensen hade de med sig sedan innan, och öppen källkod var det naturliga valet.

– Med öppen källkod kan man jobba mycket mer med teknik som ligger i framkant. Utvecklingen inom realtidswebben sker helt och hålet inom öppen källkods-världen, säger Martin Källström.

Twingly öppnar för mellan 2 000 och 3 000 inbjudna betatestare i morgon. Om några månader ska tjänsten släppas skarpt.

Fakta

Comet är ett koncept för att kommunicera och uppdatera webben i realtid. Tekniken började användas för ungefär ett år sedan.

På samma sätt som med Ajax så uppdateras bara de delar av sidan som har förändrats. Comet bygger på push-teknik, där servern skickar ut informationen direkt när den kommer in. Med exempelvis Ajax hämtar webbläsaren information från servern i tidsintervall.