Google släppte igår en första testversion av Google Wave till 100 000 användare och utvecklare. Google Wave är ett gruppverktyg som kombinerar e-post, chatt, bloggar, dokument och sociala medier under ett och samma skal.

Analytiker ser Google Wave som Googles hittills största inträde på marknaden för sociala medier. Trots att tjänster som Facebook och Twitter fått ett stort antal användare så är marknaden långt ifrån etablerad menar analytiker.

- Tack vare sitt starka varumärke och stora användarbas har Google en god chans att skapa svallvågor för tjänster som Facebook och Twitter, säger Rob Enderle på analysföretaget Enderle Group.

Enligt Rob Enderle så borde de etablerade företagen inom sociala medier vara nervösa just nu. Marknaden är ännu ung och det finns stora möjligheter för Google att komma in och röra om ordentligt i grytan.

Analytikern Dan Olds på analysföretaget Gabriel Consulting Group uppger att Google Wave har potentialen att bli en värdig utmanare till Facebook, speciellt om Google kan få fram ett attraktivt gränssnitt.

- Det här är ett ypperligt affärstillfälle för Google. Facebook har nu över 300 miljoner användare. Eftersom Google inte är först på plan är det mycket viktigt att företaget levererar ett gränssnitt som kan locka över användarna, säger Dan Olds.

IDG News