De sociala medierna skapar frustration ute på företagen. Alla vet att de kan användas på ett smart sätt – men det är svårt att veta hur.

– Senast i går funderade jag på hur vi skulle kunna använda det, säger Per Olofsson, vd på miljöteknikföretaget Climatewell.

Han tänker sig att sociala nätverk framför allt skulle kunna användas på ett kraftfullt sätt internt i företaget.

– Vi växer och växer och finns i många länder och det skulle kunna vara en effektiv kunskapsplattform, säger han.


Bättre interninformation. "Många av våra medarbetare tycker att de inte har tillgång till den senaste informationen – och det värsta är att det är sant. Med några enkla tricks borde man kunna bli bättre på det", säger Per Olofsson.

Per Olofsson går till sig själv och konstaterar att det gick fort att lära sig Facebook och att det också visade sig fylla ett behov.

– Där ser man också att ganska enkel information kan ge rätt mycket. Det räcker med en statusuppdatering om att en kompis man inte träffat på 20 år ska ut och klippa gräsmattan så får man en snabb bild av hans liv.

För närvarande har Climatewell inga planer på att använda sociala nätverk.

– Fast egentligen är det nog bara det att det är nytt. Jag tror egentligen inte att det är särskilt svårt. Och jag är övertygad om att det kommer, säger Per Olofsson.

Christina Tillman, vd på klädföretaget Odd Molly, tänker sig mer att de sociala nätverken kan användas externt. Men ännu finns inga sådana planer för Odd Mollys del.

– Det finns olika grupper på Facebook som intresserar sig för Odd Molly och så men själva har vi inte gett oss in i det än, säger hon.


En framtidsgrej. "Det går absolut att utnyttja sociala nätverk mer än vi gör och vi kommer säkert att jobba mer aktivt med det i framtiden", säger Christina Tillman.

Det är svårt att hinna sätta sig in i alla nya medier samtidigt som det är annat arbete som kommer i första hand och det är lite frustrerande, tillstår hon.

– På vår pr- och marknadsavdelning är de betydligt mer insatta än jag. För mig som vd är det svårt att hinna följa med med min arbetsbelastning, säger Christina Tillman.

Inte heller på butikskedjan Designtorget finns några konkreta planer på att använda sociala medier.

– Medelåldern bland våra kunder håller på att sjunka – från att ha legat på 35–45 år är den på väg ner mot 25 år och det är en digitaliserad generation. Så vi måste akta oss för att inte bli frånsprungna.


Nyfiken. "Det är lite stressande. Men vi nosar på det", säger Lasse Folt.

För Designtorget är det framför allt externa satsningar som diskuterats – som till exempel att starta en grupp på Facebook.

– Det känns mer prioriterat att skapa någon sorts blogg på vår hemsida, ett ställe där vi kan ha en dialog med våra kunder, säger Lasse Folt.

Designtorget må vara ett välkänt varumärke men det är en liten organisation, förklarar han.

– Vi har helt enkelt inte råd och resurser att gå först. Jag tror ändå att det kommer att hända mer under 2010.