Webbutvecklaren och informationsarkitekten Peter Rosdahl har testat den allra första betaversionen av Google Wave som släpptes i början av augusti och han är även en av dem som nu får testa den senaste varianten.

– Den första versionen var väldigt buggig men den som kom nu verkar mycket stabilare, säger han.

Han har testat de olika funktionerna i systemet och beskriver det som ett kraftfullt verktyg för att kommunicera i grupp.

– Det är bra och enkelt för diskussion och brainstormning om man till exempel sitter på olika ställen i landet, eller om man ska planera något tillsammans. Det är en kraftfull diskussionsplattform där olika kommunikationssätt samlas.

Den som vill starta en diskussion skapar en ny "wave", eller "blip" som Google också kallar det, och bjuder in en eller flera personer.

– Här kan man sedan skriva meddelanden till diskussionen och det är enkelt att väva in andra moment än text, till exempel bilder, filmsekvenser, länkar, gadgets, böcker och kartor. Youtube kan läggas in som sökömotor i en "wave" och det går också att kommunicera direkt med Twitter eller spela spel tillsammans, säger Peter Rosdahl.

Känslan blir att deltagarna sitter runt samma mötesbord och alla i gruppen ser hela tiden det som alla gör i realtid.

Peter Rosdahl är övertygad om att Google Wave kommer att revolutionera sättet att kommunicera på nätet. Samtidigt tror han att det på ett sätt kan vara lite för revolutionerande.

– Jag tror att det blir en svår tröskel för vissa. Det är ovant att kommunicera så mycket i realtid, och frågan är hur snabbt människan kommer ikapp. Skriver man ett mail så syns texten direkt hos de andra. Alla som är med ser allt du gör, även när du skriver fel, raderar och skriver om. Det gör att man måste ändra sitt beteende.

Han har ännu bara testat systemet som privatperson men har ändå uppfattningen är att Google Wave är intressantast för företag.

– Som privatperson är det lite svårt att se syftet, eftersom det mesta går att göra sedan tidigare. Men när det samlas ihop till samma ställe blir det ett nytt sätt att kommunicera, som jag tror är intressantast för företag.

Fakta

Google har nyligen släppt en första testversion av Google Wave till 100 000 användare och utvecklare.

Google Wave är ett gruppverktyg som kombinerar e-post, chatt, bloggar, dokument och sociala medier under ett och samma skal.