Uppdatering: Google uppger nu att blockeringen skedde av misstag.

Den som söker efter fildelningstjänsten Pirate Bay på Google får i dag inte upp några länkar till startsidan thepiratebay.org. Orsaken är att Google böjt sig för påtryckningar med stöd i antipiratlagen US Digital Millennium Copyright Act, ofta förkortad DMCA.

För mer information hänvisar Google till Chilling Effects, en webbplats som samlar upphovsrättsägares kravbrev riktade till sajtägare. Där framgår att avsändaren är Destined Enterprises, ett bolag som har dykt upp i liknande sammanhang många gånger.

I samtliga fall där Destined Enterprises står som avsändare handlar kraven om material av pornografisk natur.

Enligt dokument från myndigheten US Copyright Office har Destined Enterprises nära kopplingar till sajten removeyourcontent.com, som enligt egen uppgift arbetar för porrindustrin. Den andra september 2008 registrerade myndigheten en fullmakt som visar att samma aktör använder namnen Remove Your Content och Destined Enterprises.

”Med förluster på flera miljarder letar vuxenunderhållningsbranschen efter nya sätt att bekämpa piratkopiering på nätet”, skriver företaget på hemsidan. Enligt egen uppgift ska Remove Your Content ha lyckats få bort över tre miljoner länkar till piratkopierad porr.

Tidigare kravbrev har dessutom undertecknats med både namnen Destined Enterprises och Remove Your Content.

Google avböjer att kommentera saken närmare och hänvisar till Chilling Effects, som uppger att brevet ska publiceras i sin helhet senare.