I flera valrörelser har webben pekats ut som en viktig arena, men trots det har aktiviteten inte varit stor. Men sedan Barack Obama visade på möjligheterna har svenska politiker fått upp ögonen för webben på allvar.
Det märktes redan under valet till EU-parlamentet, när Mona Sahlin twittrade och personvalskampanjer drevs via sociala nätverk och bloggar.
– Många passade på att prova hur de kunde använda nya medier, säger Charlotta Ulvenlöv, ansvarig för nätbaserad kommunikationsutveckling hos Socialdemokraterna.
När valrörelsen drar igång i vår är det skarpt läge för många. För Socialdemokraterna pågår ett intensivt arbete med att skapa en webbplats som fungerar i det nya medielandskapet.
– Vi lanserar snart en ny version med nytt utseende och där flöden från Youtube, Twitter, Flickr och olika bloggar integreras med vår sajt. Vi går från en nyhetssajt till att bjuda in fler att vara med i valarbetet, säger Charlotta Ulvenlöv.
– Innan valrörelsen drar igång i vår ska sajten vässas ytterligare med ännu fler verktyg.
Socialdemokraterna har också fått ny inspiration från Norge till hur en valrörelse på webben kan bedrivas.
Den socialdemokratiske statsministern Jens Stoltenberg var förlusttippad men lyckades vända till vinst – vilket delvis tillskrivs hans aktiva och medvetna användning av Facebook och Twitter.
– Vi har väldigt nära kontakt med Arbeiderpartiet i Norge, det är vårt systerparti. Deras sätt att arbeta ligger mycket närmare än Obamas. Han inspirerade mycket med sin kampanj, men där ser förutsättningarna väldigt annorlunda ut, säger Charlotta Ulvenlöv.
För socialdemokraterna handlar det heller inte bara om att nå ut som parti utan även med det rödgröna samarbetet för att visa på att det finns ett regeringsalternativ.
Ett steg togs i och med lanseringen av den rödgröna bloggen där Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet visar upp sig tillsammans. Dessutom har de tre en gemensam grupp på Facebook.
När det gäller det egna arbetet med sociala medier är hon särskilt stolt över Socialdemokraternas Youtubekanal som startades 2007. Där läggs tal, kampanjfilmer och klipp från artistframträdanden från partiets möten upp. Kanalen har totalt över 820 000 tittar.
– Där ligger vi först av partierna. Även om man kan tro att timslånga tal är fel format på Youtube så är de faktiskt väldigt uppskattade – många hör av sig och efterlyser Mona Sahlins tal när vi inte hinner lägga ut dem snabbt nog.
Charlotta Ulvenlöv vill lämna synen att sajten är ett ställe där texter och pdf:er lagras. ”Våra pdf:er är visserligen populära, inte minst bland forskare, och vi tar inte bort dem. Men det är inte ett effektivt sätt att kommunicera.”
Inför vårens val till EU-parlamentet använde många – inte minst de som satsade på personval – nätet som arena för kampanjandet.
Socialdemokraternas partiordförande Mona Sahlin drog i början av året igång med mikrobloggen Twitter och twittrade intensivt före valet.
78 procent av lokalpolitikerna tror att sociala medier kommer att spela en viktig roll i valet nästa år, enligt en enkät som Dagens Samhälle gjort. 60 procent av dem planerar att använda bloggar, Facebook, Twitter eller Youtube under valrörelsen.