För ett år sedan meddelade Microsoft att Windows Mobile 7 skulle senareläggas och version 6.5, alias Windows phone, har därför oftast setts som en mellanversion utan särskild tyngd. Men den bedömningen är inte helt korrekt om man får tro Sogetis mobilitetsexpert Andreas Sjöström.

– Windows Mobile 6.5 innebär faktiskt det största enskilda steget mellan två versioner av Windows Mobile sedan 1999. Så jag tror att Windows Phone kommer att överraska positivt, säger Andreas Sjöström.

Bland de nyheter som han vill peka på märks ett helt nytt användargränssnitt.

– Det gäller inte minst stöd för gester och möjlighet att styra med fingrarna istället för penna. Dessutom har webbläsaren stöd för Flash lite och koppling till tjänster i Windows Marketplace.

De första telefonmodellerna med Windows Mobile 6.5 ska finnas i svenska butiker under morgondagen och senare under året kommer även en del uppstickare, bland andra Acer C1 och Toshiba TG01.

Men det är som vanligt främst Samsung och HTC som står trogna vid Microsofts sida och har fräschat upp en rad modeller för Windows phone. Dessutom finns Sony Ericsson på plats med Xperia X2.

En leverantör som dock inte har lika bråttom med Windowstelefoner är LG trots att företaget tidigare lovat att producera mängder av sådana.

– Vi har ett nära samarbete globalt med Microsoft och har förbundit oss att släppa ett betydande antal Windowsmobiler under de närmaste åren. Men lokalt i Norden kommer vi inte att släppa några Windows-lurar under 2009, säger företagets teknikexpert, Erik Andersson.

Patrik Andersson, som precis tillträtt sin tjänst som chef för HTCs Stockholmskontor, utlovar en rad nyheter.

– Först ut är Snap, Diamond II, Touch Pro 2 och Touch 2 och längre fram kommer även HD2 med Windows phone, säger Patrik Andersson.

För Samsungs del är det främst Omnia-serien som får nya versionen av Windows Mobile där den mest intressanta nyheten kanske är modell B7320. Den väger bara ett hekto, har skärm på 2,6 tum, gps och stöd för turbo-3g.

Fakta

Version 6.5 av Windows Mobile kallas även Windows phone.
De telefoner som bygger på Windows Mobile 6.5 blir de första som kan utnyttja nya Windows Marketplace, en webbutik där användarna kan ladda ner program till mobilen. Här beräknas det från start finnas 20 000 program.