Sent i förra veckan dök instruktionsfilmer upp på nätet som ska visa hur man kan förvandla den reklamfinansierade tjänsten Voddler till en nedladdningstjänst. På lördagen tog Stockholmsföretaget beslutet att stänga ner tills alla användare har flyttats över till den skarpa miljön.

– Jag vet inte om det fungerar eller inte. Om det skulle fungera har användaren missbrukat tjänsten, säger Björn Isaksson, en av Voddlers grundare om det aktuella exemplet.

Enligt instruktionsfilmen ska det ha varit möjligt att ladda hem filmer inklusive undertexter och utan de reklamfilmer som ska finansiera gratisversionen av Voddler. Björn Isaksson bekräftar att det är ett av målen för de attacker som tjänsten har utsatts för.

– Det jag har sett är att de försöker ta bort reklamen. Betaanvändare har försökt göra det, vilket är trist när vi ger dem tillgång till en bra tjänst.

En sådan utveckling skulle kunna sätta företagets hela framtid på spel. Att få filmbolag att teckna avtal för nedladdning är en helt annan sak än att få rättigheterna för att strömma dem. Det fick inte minst konkurrenten Headweb känna av nyligen när avtalet med Warner tecknades.

– Vi har hela tiden en dialog med filmbolagen och är väldigt öppna inför dem om vad som händer. Vi informerar dem om daglig drift på alla områden och även om hackningsförsök och så vidare. De har ett stort förtroende för produkten, säger Björn Isaksson.

Blev det här en väckarklocka för er?
– Vi har förstått att det enorma intresset för Voddler drar till sig hackare. Just i det här fallet så måste man ha ett konto. Dessa personer har begått ett allvarligt brott mot användarvillkoren och de gör det inte anonymt.

Vad har ni vidtagit för åtgärder?
– Vi tillsätter alltid en utredning.

Har någon blivit avstängd?
– Personer som bryter mot våra användarvillkor eller missbrukar tjänsten blir alltid avstängda.

Voddlers klient bygger på XBMC Media Center vars källkod är öppen och släppt under gpl-licensen. Enligt licensen måste Voddler därför släppa alla sina egna förändringar på nätet, vilket även öppnar för avancerade användare att göra små förändringar i koden och därmed ändra hur programmet fungerar.