Amazons uppmärksammade läsplatta har länge funnits tillgänglig i USA, där kunder via 3g har kunnat köpa böcker direkt till den vita e-boksläsaren. Nu släpps Kindle i ytterligare 100 länder och Sverige är en av marknaderna är med från start i den internationella lanseringen.

Kunder kan beställa Kindle redan nu och Amazon lovar att påbörja leveranserna den 19 oktober. Priset är 279 dollar, motsvarande 2 000 kronor.

Amazon tar inte ut någon månadskostnad för tillgången till det nät som Kindle ansluter till för nedladdning av böcker och tidningar. I stället betalar kunden för varje exemplar som laddas hem. I dag uppges 290 000 engelskspråkiga böcker finnas i det digitala lagret. Företaget har dessutom slutit avtal med ett stort antal dagstidningar och magasin.

Kindle har en sex tum stor svartvit skärm. Den är inte bakgrundsbelyst, som mobiltelefoner och datorskärmar, vilket ska göra att den upplevs mer som tryckt text på papper.

Däremot levereras inte läsplattan speciellt helt anpassad för svenska förhållanden. Laddaren har en stickpropp av amerikansk modell, men Kindle kan också laddas via en usb-port på datorn. Priserna anges dessutom i amerikanska dollar, oavsett var tjänsten används. Inte heller ska svenska kunder få tillgång till bloggar eller den inbyggda webbläsaren.