Den sociala tillhörigheten och umgänget med andra utvecklare är viktigare för utvecklare än för andra yrkesgrupper. Det kan gå så långt att många utvecklare undviker att byta jobb, för att inte förlora sina vänner. Det visar en studie som analysföretaget IDC har gjort.

– Utvecklaren har ofta alla vänner inom samma plattform. Om du är en Javautvecklare så är dina vänner också Javautvecklare. Vill du göra dig av med alla dina befintliga vänner och skaffa dig nya, frågar sig IDCs Nordenchef Per Andersen.

I undersökningen framkommer också andra orsaker till att många utvecklare ogärna vill byta från den plattform de en gång valt. En av dem är att det kan ta lång tid att inhämta kunskap.
För företagen kan situationen få stora konsekvenser.

– Om ett företag behöver byta till en annan plattform så behöver de i stort sett anställa helt nya personer, säger Per Andersen.

Javaforum Stockholms ordförande Mattias Karlsson instämmer i att det finns en tröghet för många utvecklare att byta plattform.

– Det är inget tekniskt problem, utan det är mänskligt, man vill ha en typ av grupptillhörighet. Om man identifierar sig som Dotnetutvecklare eller Javautvecklare så kanske man känner att man kliver utanför den här gruppen vid ett byte, säger Mattias Karlsson.


Javaforum Stockholms ordförande Mattias Karlsson har märkt att många utvecklare undviker att byta plattform.

Systemarkitekten Johan Kubin på konsultföretaget IT-huset har hållit sig inom Microsoftsfären i hela sitt 11-åriga yrkesverksamma liv.

Johan Kubin tror att det skulle bli svårt att byta plattform i dag, men det framför allt beror på arbetsgivarnas fokusering på utvecklarens tidigare erfarenheter. Eftersom utbudet av utvecklare är stort tror han att företagen väljer att anställa personer med erfarenhet inom det specifika språket.

– Om man söker en konsult så överskattar man skillnaderna. En jätteduktig C#-utvecklare skulle bli en jättebra Javautvecklare också, säger han.

Systemutvecklaren Jens Lundberg på it-tjänstleverantören Ciber tycker också att arbetsgivarna hänger upp sig för mycket på tidigare erfarenheter vid nyreryteringar. Enligt honom beror det i sin tur på it-utbildningarna som han tycker är för inriktade på att lära ut ett språk istället för att fokusera på att lösa ett problem.

Jens Lundberg har själv bytt mellan olika plattformar men säger sig vara ganska ensam om det. Han känner igen rivaliteten mellan olika programmeringsspråk.

– Det finns samma typ av sandlådementalitet, som med Apple och Windows - att man väljer sida och att man har tagit ställning. Man sitter i en miljö som man trivs i och det känns tryggt.

Fakta

IDCs Nordenchef Per Andersen anser att öppen källkodsrörelsen har ökat känslan av identifikation och samhörighet i de olika lägren. Innan öppen källkod slog igenom var det vanligare att utvecklare förflyttade sig över de olika plattformarna.