I somras meddelade Microsoft lite överraskande att företaget skulle göra drivrutinerna för ett antal virtualiseringstekniker tillgänglig för Linuxkärnan. Därmed ska det bli lättare för företag som Red Hat att få Enterprise Linux att samspela med Windows Server 2008, åtminstone när det gäller virtualisering.

Nu meddelar de båda konkurrenterna att man slutfört ett antal tester med gott resultat. Det innebär att kunderna ska kunna använda Red Hats Kernel Virtual Machine (KVM) ihop med både Windows Server 2003, 2008 och nya Windows Server 2008 R2. Dessutom ska det gå att köra Microsofts Hyper-V ihop med Red Hat Enterprise Linux 5.2, 5.3 och 5.4.

I ett blogginlägg säger Microsofts produktchef för virtualisering, Mike Neil, att bryggan mellan de båda företagen gör det möjligt att virtualisera en lång rad av serverprodukter. Det gäller exempelvis Microsofts Biztalk, Exchange och Sharepoint. Samtidigt kan Red Hats kunder använda Jboss Enterprise från en virtuell maskin som körs på Hyper-V.

Red Hats talesman, Mike Evans, säger att avtalet med Microsoft även innebär vissa supportåtaganden men att detaljerna kring dessa ska redovisas närmare årets slut när Red Hat lanserar administrationsplattformen Enterprise Virtualization Manager.

Då kommer även en ny hypervisor kallad Enterprise Virtualization Hypervisor som ska stöda Microsofts gästklienter. För Microsofts del ska det bli möjligt att administrera Red Hats virtuella klienter via en uppdaterad version av Virtual Machine Manager som finns i System Center Operations Manager.

Vendela Eklund, produktchef för HPs lagringsprodukter, tror att satsningen är ett steg i rätt riktning.

– De flesta av våra kunder använder VMware men för de som lever i blandade miljöer kommer detta att innebära att de bättre kan använda sina produkter fullt ut. Sedan återstår att se vilka verktyg det kommer som kan administrera det hela på bästa sätt, säger Vendela Eklund.

Sedan tidigare har även Novell ett samarbete med Microsoft och företagets teknikspecialist, Carl Lindén, betonar att detta går mycket längre än det som Red Hat nu fått till stånd med Microsoft.

– Red Hat har endast gjort en certifiering av deras produkt på Hyper-V medan vi har paravirtualiserade drivrutiner för både XP, Vista och serverprodukterna. Dessutom har vi ett gemensamt labb där vi testar dessa drivrutiner samt andra tekniker ihop med administrationsverktygen, säger Carl Lindén.